DOGODILA SE POVIJEST: UN SKINUO KANABIS S POPISA OPOJNIH DROGA

Odluka je donesena tankom većinom od 27 naprema 25 glasova, uz jednog suzdržanog

U srijedu 2. prosinca Komisija Ujedinjenih naroda za opojne droge prihvatila je preporuku Svjetske zdravstvene organizacije da se kanabis i smola kanabisa maknu s popisa opojnih droga Jedinstvene konvencije o opojnim drogama donesene 1961. godine.

To izglasavanje u Beču uvelike će promijeniti globalnu industriju medicinskoga kanabisa, a dalekosežne posljedice ostavit će u cijelom rasponu od regulative do medicinskih istraživanja. Odluka je donesena tankom većinom od 27 naprema 25 glasova, uz jednog suzdržanog, a preostalih pet preporuka WHO-a Komisija je odbacila. Iako su glasale samo 53 članice Komisije, odluka je obvezujuća za sve potpisnice međunarodnih konvencija o kontroli droga.

Kanabis se dosad u popisu opojnih droga UN-a nalazio u Prilogu IV, koji čini podskup onih koje se ionako nalaze u Prilogu I – a ondje stoji i, recimo, heroin. Rasporedi međunarodnih konvencija o kontroli droga kategoriziraju lijekove s obzirom na njihovu medicinsku korisnost u usporedbi s štetom koju eventualno mogu prouzročiti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *