Ova masina pravi kuću za manje od 24h FOTO

Prva 3D štampana kuća “ProtoDom” u istočnoj Evropi, koju su napravila dva čoveka i jedna mašina za samo 21 sat i 15 minuta, premijerno je predstavljena u Naučno tehnološkom parku Čačak.

Tim povodom, portal B92.net razgovarao je sa tvorcem ove ideje, osnivačem i vlasnikom kompanije “Natura Eco”, Nikolom Rakićem, koji je otkrio kako je sve počelo, ali i kakvi su planovi kompanije za budućnost.

“3D štampom polimera i metala sam počeo da se sve više bavim 2016. godine, a nakon brojnih putovanja po Srbiji sam se pitao zašto je toliko fasada nedovršeno, zašto cene kuće na kraju probiju planiran budžet i zašto se uvek kasni, te sam rekao: mora da postoji neki način da se to reši. I tako se todila ideja za 3D štampu objekta”, objašnjava Nikola.

Iako zvuči neverovatno, cela kuća zaista bude gotova za manje od 24 sata.

“Kada se uradi model objekta u CAD alatu, mi taj model prebacimo u naš softver koji model pripremi za 3D štampu, izračuna vreme štampanja i količinu materijala, takođe prepoznaje sve otvore – vrata, prozore, sve serklaže i instalacije – svi ti dodatni radovi se sprovode simultano sa štampanjem samog objekta”, objašnjava Nikola Rakić za B92.net.

On je nedugo nakon toga, 2018. godine, pročitao da u Americi radi kompanija “Icon Build”, a u Danskoj “COBOD” i, kako kaže, uvideo da postoji neko ko razmišlja unapred. Godinu dana kasnije, krenuo je u ozbiljnu izradu biznis plana.

“Pozvao sam Nemanju Lazovića iz Čačka, otvorili smo firmu i – to je početak. Do kraja 2020. smo okupili tim iz cele Srbije, a u februaru ove godine je već stajao DLL1.0, naš prvi štampač za koji posedujemo patent. Mesec dana kasnije smo ištampali prve test-segmente, do 45 centimetara visine. Narednih šest meseci smo testirali i unapređivali recepturu, imali smo i uspešne i neuspešne sesije. Jednog dana u oktobru ištampan je prvi zvanični deo ‘ProtoDoma’. Odatle je trajalo 21 čas i 15 minuta da se završi cela kuća”, navodi Nikola i ističe da je ideja njegovog tima da građevinsku industriju automatizuje i digitalizuje jer će je to učiniti brzom, sigurnijom i isplativijom.

“Natura Eco” je trenutno u fazi testiranja segmenata i konstrukcija, na čemu sarađuje sa Građevinskim fakultetom, a uskoro planiraju da otvore mesta za rezervacije, budući da je interesovanje od 2. decembra, kada je kuća predstavljena, poraslo za čak 200 odsto, a, kako kaže Nikola, ne žele da ljudi čekaju predugo. Cilj je da se prvi objekti isporučuju već početkom drugog kvartala naredne godine.

Foto: Promo
Foto: Promo

Šta dalje?

Tim iz Čačka ima ambiciozne planove za budućnost, budući da su prvi u Istočnoj Evropi, uz šta dolazi veliki stepen odgovornosti ali i svesti da će tržište 3D građevinske štampe da raste. Kako Nikola Rakić objašnjava za naš portal, neke prognoze kažu da će rast do 2027. godine ići na preko 40 milijardi američkih dolara.

“Već pregovaramo sa arhitektonskim biroom iz Rumunije za prvi 3D štampani objekat u Rumuniji, prva mašina je prodata i ide za Banja Luku, sledeća se radi za Građevinski Fakultet u Atini, a što se tiče objekata – interesovanje je ogromno, te moramo da budemo spremni da ćemo morati da rastemo kao tim i to brzo”, dodaje.

Industrija 3D građevinske štampe je nova na globalnom nivou i samo šest kompanija (COBOD, Icon Build, Apis Cor, WINSUN, ISTON i Natura Eco) je uspešno ištampalo objekat, a postoji veći broj kompanija koje štampaju galanteriju.

“Natura Eco je drugačija od svih, jer se mi ne fokusiramo na CNC mašine ili robotske ruke, već dizajniramo, planiramo i proizvodimo kako CNC mašine (DLL1.0, DLL2.0, Goliath), tako i robotske ruke (BW) i hibride (Arachnid), jer tako postajemo zaista adaptabilni projektu i potrebama klijenta”, navodi Nikola Rakić.

U celom svetu tržište 3D građevinske štampe je već dosta napredovalo što se tiče broja ištampanih naselja ili kuća koje su već dobile svoje stanare, a Nikola je siguran da će njegov tim to uskoro prestići.

Kada je reč o planovima o širenju na druga tržišta, on tu vidi dva polja, a prognoze za oba su pozitivne.

“Ako se pod tržištima podrazumevaju države, da – već radimo i pregovaramo sa Hrvatskom, Amerikom, Rusijom, a i u Africi postoji interesovanje, ali to je proces koji traži vreme i energiju da bi se sprovelo u delo. Ako se pod trzištima podrazumevaju drugi objekti, a ne samo kuće, i tu je odgovor da – jer nije cilj raditi kuće, već uvesti 3DCP u celu građevinsku industriju: visokogradnju i niskogradnju, zgrade, brane, vetroparkove, garaže, hale, itd.”, pojašnjava naš sagovornik.

Foto: Promo
Foto: Promo

Jeftinije od tradicionalne gradnje? “Dobijete tačno šta želite, a ne ‘majstor je uradio to kako najbolje zna'”

Cena 3D štampane kuće je, prema zvaničnim proračunima, ispod cene kuće tradicionalne gradnje.

“Ali budući da ova tehnologija klijentu, fizičkom ili pravnom licu, štedi 15 puta više vremena, cena će biti nekada i viša, u zavisnosti da li se radi projekat skućavanja socijalno ugroženih ili ne, jer mi kupcima naših objekata štedimo vreme, a vreme je zdravlje i novac. Ne čekate 30 dana za 50 kvadrata, nema probijanja rokova, nema iznenadnih troškova jer je majstor A ‘lošije’ uradio nego majstor B, pa se ruka plaća ‘koliko daš’ ili je zid kriv, a instalacija pogrešno postavljena, a na kraju: tačno dobijate to što ste želeli, a ne ‘majstor je uradio to kako najbolje zna'”, ističe Nikola Rakić.

Cenu diktira veličina problema koji se rešava, a ovaj tim, zaključuje Nikola, rešava najveće: “Sigurnost na gradilištu – koje je sada jedna mašina; brzinu – jer vreme je novac; kvalitet – a tu se prvenstveno misli na kvalitet materijala i zdravlje kupaca odnosno kvalitet života”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *