UDARNO: Rusija napipala ključnu bolnu tačku SAD

Proterivanje ruskih diplomata iz SAD moglo bi da postane predmet dogovaranja između Vašingtona i Moskve. Politički analitičar Leonid Krutakov smatra da je Rusija ključna bolna tačka za Amerikance.

Ambasador Rusije u SAD Anatolij Antonov je u eteru Jutjub kanala „Solovjev lajv” govorio o predstojećem proterivanju 27 diplomata sa porodicama u januaru.

Sličan broj Rusa biće proteran u junu. Američki Stejt department je odbio da nazove proceduru proterivanje ili kaznene mere. Međutim, mnogi stručnjaci ukazuju na namerno iskrivljavanje situacije od strane Amerikanaca.

Antonov je takođe naglasio da vlasti SAD povlače akreditacije suprugama diplomata i da ne izdaju vize deci ruskih specijalista.

Na ovaj način se faktički razdvajaju porodice. Odbijanje Rusa da ispoštuje zahteve Amerikanaca povlači za sobom lišavanje diplomatskog imuniteta, naglasio je Antonov.

Politikolog Leonid Krutakov je u intervjuu za Tsargrad primetio da ovo pitanje postaje pregovarački instrument za SAD i Rusiju.

U poslednje vreme, Sjedinjene Države trpe stalne spoljnopolitičke neuspehe.

Amerikanci su poraženi u Avganistanu, nisu mogli da preuzmu kontrolu nad Bliskim istokom i naleteli su na crvenu liniju Moskve u Ukrajini.

Američka ekonomija je takođe u groznici. Energetski resursi iz škriljaca tonu, a sankcije protiv ruskog Severnog toka 2 nisu imale uticaja na gasovod.

S tim u vezi, Amerikanci imaju samo jedan strateški zadatak – da zaustave zbližavanje Rusije i Kine. Krutakov smatra da to postaje jedini predmet cenjkanja i ključna bolna tačka za SAD.

Rusija i Kina pokazuju visok nivo poverenja i partnerstva. Formalni savez dve sile biće noćna mora za Vašington.

SAD su čak spremne da ukinu sve sankcije Rusiji, samo da se to ne dogodi. Pitanje sa ruskim diplomatama u ovoj situaciji postaje način da se podignu ulozi, da se ojača pozicija pred predstojeći samit Putina i Bajdena.

Krutakov ističe da sumnja u mogućnost da se SAD na ovaj način cenjkaju sa Rusijom da zahlade odnose sa Kinom. Međutim, nisu samo Amerikanci zabrinuti zbog približavanja Moskve istočnom susedu. Ranije je poljski premijer pozvao Rusiju da stane na stranu Evrope. Odgovor Rusa nije se dugo čekao.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.