Misteriozni signal sa Marsa: NASA otkriva da je primila misteriozni signal nepoznatog porekla sa Marsa

Robot Opportunity (MER-B), aktivan na planeti Mars od 2004. godine, poslednji put je komunicirao sa Zemljom 10. juna. Snažna olujna prašina, koja se proširila crvenom planetom, blokirala je sunce i lišila robota solarne energije, stavljajući ga u neaktivan režim.

Dana 11. septembra, NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon saopštila je da je optička dubina pala na dovoljno nizak nivo da omogući potrebnoj sunčevoj svetlosti da prodre do robota, kako bi dobio energiju potrebnu za napajanje.

U tom trenutku aktivirana je procedura poznata kao „aktivno slušanje“, u kojoj su komande prenošene robotu u slučaju da se ne može aktivirati i da bi mogao da čuje neki odgovor.

Nakon više od mesec dana, Opportunity nije reagovao na te komande, a aktivno slušanje će uskoro biti završeno.

Kako je objasnila NASA, ako ne dobije odgovor nakon 45 dana, tim će biti primoran da zaključi da su prašina i marsova hladnoća izazvali neku vrstu kvara od kojeg se robot verovatno nikada neće oporaviti, što bi značilo njegovu „smrt“.

Ali, 15. novembra, Deep Space Network (DSN), međunarodna mreža radio antena, koje služe kao podrška međuplanetarnim misijama svemirskih letelica, primila je signal koji je došao sa Marsa, što je svemirsku agenciju navelo da misli da je u pitanju Opportunity. Međutim, NASA je otkrila da taj misteriozni signal nije poslao robot.

Misteriozni signal, nepoznatog porekla

Tim za praćenje Opportunity-a je strpljivo čekao da se on ponovo probudi, kada je signal za koji se činilo da je poslao Opportunity otkriven od strane DSN-a 15. novembra.

Nakon što je istražio poreklo signala, NASA-in Laboratorija za mlazni pogon otkrila je da to zapravo nije došlo od Opportunity-a.

„Danas je DSN ukazao na nešto što je ličilo na signal sa robota Opportunity“, napisala je NASA-ina Laboratorija za mlazni pogon na svom Tviter nalogu.

„Koliko god želeli da možemo da kažemo da je ovo bio ’poziv kući‘, naknadna istraživanja pokazuju da ovi signali nisu došli sa Opportunity-a.“

Ali, ako nije Opportunity, šta, ili ko je poslao misteriozni signal?

Nakon objavljivanja tvita, mnogi korisnici su rekli da je to signal koji je poslala inteligentna vanzemaljska civilizacija sa crvene planete.

I jeste da postoje mnogi teoretičari zavere koji već duže vreme tvrde da na Marsu postoji inteligentni vanzemaljski život i sigurni su da su svemirske agencije, kao što je NASA, itekako svesne ove činjenice.

Ove tvrdnje se uglavnom zasnivaju na dokazima pronađenim na slikama koje su poslali različiti roboti koji ispituju tlo Marsa.

Pored misterioznih artefakata, neobično sličnih onima na Zemlji, najvažnije otkriće koje izgleda potvrđuje postojanje vanzemaljskog života na Marsu stiglo je od NASA-e prošlog juna.

Američka svemirska agencija saopštila je da je otkrila drevnu organsku materiju i misteriozno prisustvo metana na površini Marsa.

Zvanično objašnjenje

Iz tog razloga su naučnici u NASA-inoj Laboratoriji za mlazni pogon bili primorani da daju objašnjenje. Prema rečima istraživača, misteriozni signal je „lažno pozitivan“. Podaci testa ili lažno pozitivni rezultati mogu učiniti da izgleda da je pomenuta letelica aktivna.

„Dešavalo nam se i ranije, to bi mogao biti signal koji je izdao MRO (svemirska letelica koja kruži oko Marsa) koja koristi frekvenciju koja je veoma slična signalu Opportunity“, objasnila je Laboratorija za reakcioni pogon na Tviteru.

Međutim, ovo objašnjenje nije sprečilo mnoge ljude da tvrde da nas NASA neprestano laže i da prikriva istinu, da inteligentne vanzemaljske civilizacije na crvenoj planeti pokušavaju da komuniciraju sa nama.

Da li NASA krije istinu o misterioznom signalu? Šta se zaista dešava na Marsu? Ostaje misterija.

Webtribune.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.