NASA objavila: Prvi put u istoriji solarna sonda dotakla Sunce VIDEO

NASA-ina solarna sonda Parker postala je prva letelica koja je ušla u solarnu atmosferu, objavila je u utorak američka svemirska agencija.

Sonda je proletela kroz gornji sloj atmosfere Sunca, prikupivši tamo čestice i podatke o magnetskima poljima, saopštila je NASA, nazivajući tu prekretnicu “divovskim skokom za solarnu nauku”.

“Dodir Sunca Parkerovom solarnom sondom monumentalan je trenutak za solarnu nauku i stvarno izvanredan podvig”, rekao je Tomas Curbuhen iz NASA-ine Uprave za naučne misije.

Ne samo da nam ova prekretnica pruža dublji uvid u evoluciju našeg Sunca i njegove uticaje na naš Sunčev sistem nego nas i sve što naučimo o sopstvenoj zvezdi takođe uči više o zvezdama u ostatku svemira.”

Svemirska agencija objavila je da je Parker pronašao prave uslove za ulazak u solarnu atmosferu na 18.8 solarnih radijusa iznad sunčeve površine tokom svog osmog preleta Sunca 28. aprila, a prolazak je trajao nekoliko sati.

“Očekivali smo da ćemo, pre ili kasnije, naići na gornji sloj atmosfere barem na kratko vreme”, rekao je Džastin Kasper, glavni autor novog članka o prekretnici objavljenog u časopisu Physical Review Letters.

“Ali vrlo je uzbudljivo što smo to već dosegnuli.”

Kako sonda nastavlja da se spiralno približava Suncu, na kraju će se približiti na 8.86 solarnih radijusa od površine, saopštila je NASA.

Leave a Reply

Your email address will not be published.