Nova vakcina će ubediti antivaksere da se vakcinišu – rađena starom metodom, sigurna i od proteina

Sve vakcine funkcionišu tako što uče imuni sistem tela da napadne koronavirus, ali to rade na različite načine. Za razliku od vakcina koje su već odobrene za upotrebu u Sjedinjenim Američkim Državama, Novavaksova vakcina protiv kovida, nazvana NVKS-CoV2373, napravljena je upotrebom konvencionalnijih metoda.

Ova vakcina napravljena je na konvencionalom pristupu, za razliku od drugih vakcina, i smatra se da može da smanji neodlučnosti u vezi sa vakcinama.

“Novavaksova” takozvana proteinska podjedinična tehnologija (što znači da njihove vakcine sadrže prečišćene delove patogena) je već ispitana i testirana, a koristi se decenijama za vakcinisanje protiv raznih bolesti, uključujući hepatits B.

NVX-CoV2372 proteinska pojedinična vakcina protiv kovida sadrži laboratorijski napravljene deliće koronavirusa, odnosno njegov šiljati protein, za stimulisanje imuniteta. Vakcina se sastoji od prefuzionog proteina pune dužine napravljenog korišćenjem rekombinantne tehnologije nanočestica i njenog patentiranog dodatka na bazi sapuna “matriks-M”.

Prema studiji koja je objavljena u martu nakon finalne faze testiranja u Velikoj Britaniji, efikasnost vakcine Novavaksa, biotehnološke kompanije sa sedištem u Gejtersburgu u Merilendu, bila je čak 96 odsto.

Protiv britanskog alfa soja efikasnost je tada bila 86 odsto, a 55% u odvojenom, manjem ispitivanju u Južnoj Africi, gde su volonteri bili izloženi novom, zaraznijem beta soju. U oba slučaja vakcina je bila 100 odsto efikasna u sprečavanju ozbiljnih oblika bolesti i smrti.

Iz Novavaksa kažu da je njihova vakcina na ispitivanjima u Severnoj Americi bila efikasna 90,4 odsto protiv kovida, preneo je France24.com.

Prednosti “Novavaksove” vakcine

Foto:EPA/JIM LO SCALZO
Foto:EPA/JIM LO SCALZO

Zahvaljujući tehnologiji kojom je proizvedena, Novavaksova vakcina ne mora da se čuva na ultraniskim temperaturama, što joj potencijalno daje logističku prednost nad nekim drugim vakcinama.

Ali Novavaks se mučio sa višemesečnim odlaganja zbog “problema u proizvodnji”. Kako je preneo Forbs, merilendska kompanija zbog poteškoća u proizvodnji nije uspela da iznese vakcinu na tržiše prvi put u svojoj 24-godišnjoj istoriji. Ali dobila je zeleno svetlo u Indoneziji i na Filipinima, dok neka odobrenja i dalje čeka.

Sem Filipina i Indonezije – koja je postala prva zemlja koja je odobrila hitnu upotrebu ove vakcine – Novavaks je do sada podneo zahtev za odobrenje u nekoliko drugih zemalja, među kojima i Velikoj Britaniji, Evropskoj uniji, Kanadi, Indiji, te na Novom Zelandu.

Ovog maja su Novavaks i Moderna objavili ugovor sa južnokorejskom vladom o proizvodnji vakcine, koja se u Indiji razvija kao kovovaks. Japan je pristao da kupi 150 miliona doza Novavaksove vakcine, navodi France24.com.

Druga prednost Novavaksove vakcine u odnosu na Fajzerovu i Moderninu jeste cena – 16 dolara u SAD. Cena Modernine vakcine je 25–37 dolara po dozi, a Fajzerove 19,50 po dozi (za prvih 100 miliona doza), prema portalu Biospace.com.

Dobra za alergične na “Fajzer”

EU je u novembru već naručila 200 miliona doza Novavaksove vakcine, namenjene prvenstveno osobama alergičnim na Fajzerovu ili Moderninu.

S obzirom na to da ova proteinska vakcina deluje na drugačiji način od Fajzerove i Modernine, očekuje se da osobe koje su imale alergijske reakcije na iRNK (mRNA) vakcine neće loše reagovati na “Novavaksovu”.

Izvršni direktor Stenli Erk rekao je početkom novembra da bi se njihova vakcina mogla koristiti i kao buster za osobe koje su prethodno primile Fajzerovu, Moderninu, ili vakcinu kompanije Džonson i Džonson.

Američka kompanija je početkom decembra najavila i vakcinu protiv omikrona, novog soja koji je Evropu ponovo stavio u stanje uzbune. Kompanija je tada rekla da bi mogla da započne komercijalnu proizvodnju vakcine protiv omikrona u januaru 2022, dok izvodi testove da li njena trenutna vakcina deluje protiv te varijante.

Laboratorijski podaci koji se očekuju u narednim nedeljama pokazaće da li antitela pojedinaca koji su prethodno primili “Novavaksovu” vakcinu protiv kovida 19 mogu da neutrališu novu varijantu, navela je kompanija.

Novavaks je takođe saopštio da je započeo razvoj antigena šiljatog proteina specifičnog za omikron i da će započeti laboratorijske testove nove vakcine na novoj varijanti za nekoliko nedelja. I drugi proizvođači vakcina, poput “Moderne” i “Fajzera”, takođe već uvelike rade na proizvodnji vakcine protiv omikrona.

Leave a Reply

Your email address will not be published.