DA LI JE NORMALNO ŽIVETI SA RODITELJIMA DO ČETRDESETE? Mladi u Srbiji često zbog 1 razloga ne odlaze iz kuće

Mladi u pojedinim slučajevima i žele da se odvoje od roditelja, a li što više godine prolaze, sve teže im pada ta odluka, koju prolongiraju ponekad čak i do četvrte decenije, a i duže.

Prema podacima istraživanja koje je sporvela Krovna organizacija mladih, u Srbiji dve trećine mladih živi sa roditeljima. Prema zakonu, potpuna poslovna sposobnost se stiče sa 18 godina, ali mnogi mladi retko mogu da se staraju o sebi tek kada postanu punoletni.

Prema podacima Evrostata, mladi u Srbiji odlaze od roditelja tek kada zakorače u četvrtu deceniju. Mladi kao jedan od glavnih razloga zbog kojih se nisu još osamostalili, navode novac.

“Voleo bih da živim samostalno ali ne znam kada će to da bude, moram prvo da se zaposlim”, jedan je od odgovora koji su dali mladi.

Kako kaže sociolog Milica Vesković Anđelković, mladi često kod nas nemaju mogućnosti da imaju svoj stan, pa čak i ako imaju dobre poslove, teško je izdvojiti novac za iznajmljivanje. Ona dodaje da su prema istraživanjima uglavnom roditelji ti koji finansiraju i kiriju za iznajmljene stanove, kao i rate za kredit koji je veliki problem mladima, ukazuje Milica Vesković Anđelković.

Sociolozi ističu da je jedan od razloga za kasno odvajanje od roditelja i to što naša zemlja pripada mediteranskom krugu zemalja u kojima se neguju veoma snažne porodične veze.

“Jednostavno ja mislim da većina roditelja ne želi da se deca mnogo muče. Možda to nije dobro ali takvi smo”, kaže jedna građanka.

Psiholog Aleksandar Kontić kaže da roditelji često znaju da razmaze svoju decu. “I onda se čovek pita, zašto bih ja išao težim putem, ali onda je u priličnom konfliktu. Dobro ne moram da radim za početak za male novce, ali sa druge strane ja nemam svoj život, ja u tim godinama polažem i dalje račune za svoje ponašanje”, kaže Kontić i dodaje da svi oni koji se kasno odvoje od roditelja, ostaju zaglavljeni između detinjstva i odrastanja, a imaju i veliki strah od odgovornosti.

I Italijani, Maltežani i Španci, takođe dele život sa roditeljima i do četvrte decenije, dok Šveđani ponekad i pre punolestva odlaze od roditelja.

(MONDO/RTS)

Leave a Reply

Your email address will not be published.