Znaci koji ukazuju na visok holesterol: Evo kako da ih otkrijete

Visok nivo holesterola je teško otkriti jer nema mnogo simptoma koji ukazuju na problem. Ipak, veoma je važno biti svestan prisustva visokog holesterola, jer je on preteča srčanih oboljenja.

Visok nivo holesterola često je predznak ozbiljnih i potencijalno opasnih bolesti, što znači da je izuzetno važno uočiti znakove njegovog prisustva.

Holesterol je supstanca slična masti koju proizvodi jetra, a koja ima mnoge važne zdravstvene uloge, kao što je stvaranje hormona i izgradnja ćelijskih membrana. Visok holesterol znači da imate previše “lošeg” holesterola poznatog kao LDL holesterol.

Kako visok holesterol obično nema nikakve simptome i u većini slučajeva je samo uzrok opasnih stanja, važno je da se testirate i redovno proveravate nivo holesterola, davanjem krvi na analize.

Prema zvaničnim podacima zdravstvenih vlasti, uzroci visokog nivoa holesterola su uglavnom „masna hrana, neaktivnost, prekomerna težina, pušenje i alkohol“, iako visok holesterol može biti i nasleđen.

Što više faktora rizika osoba ima i što su oni ozbiljniji, veća je verovatnoća ukupnog zdravstvenog rizika.

Ako imate više od 40 godina, možete se testirati kao deo rutinskog lekarskog pregleda u medicinskoj ustanovi. Ovaj medicinski pregled može pomoći u otkrivanju ranih znakova problema kao što su bolesti srca i dijabetes.

Prema rečima stručnjaka Američke akademije za dermatologiju, žućkasto-narandžaste izrasline nalik vosku na koži mogu ukazivati ​​na „visok holesterol“:

„Ako vidite žućkasto-narandžaste izrasline na svojoj koži, možda imate naslage holesterola ispod kože.

Ove bezbolne naslage mogu se pojaviti na mnogim mestima, uključujući uglove očiju, na linijama na dlanovima ili na listovima.”

To znači da ako primetite ove izrasline na svojoj koži, trebalo bi da posetite svog lekara.

Dermatolozi naglašavaju i da kontrola nivoa holesterola može pomoći da se rešite izraslina na koži.

Takođe, promene u načinu života mogu uticati na smanjenje visokog holesterola i smanjenje rizika od ozbiljnih komplikacija.

Međutim, stručnjaci iz Heart UK, dobrotvorne organizacije koja se bavi holesterolom, kažu: „Svako može imati visok holesterol – čak i ako ste mladi, vitki, zdravo se hranite i vežbate.

Činjenica je da povećanje nivoa holesterola može biti uzrokovano različitim razlozima. Može biti uzrokovano nezdravim načinom života, ali visok holesterol može biti i nasledan. “

Višak holesterola može dovesti do začepljenja krvnih sudova, što povećava verovatnoću srčanih problema, ili moždanog udara.

„Moguće je da će vam lekar preporučiti da uradite analize krvi, ukoliko posumnja da imate visok nivo holesterola“, navode stručnjaci.

Kako navode u organizaciji, potrebno je da vežbate najmanje 2,5 sata nedeljno, a pušenje može povećati nivo holesterola i verovatnoću ozbiljnih problema kao što su srčani udari, moždani udari i rak.

Najčešći lekovi koji se koriste za snižavanje visokog nivoa holesterola su statini.

Britanska fondacija za srce (BHF) kaže: „Ako imate veoma visok nivo holesterola i ako promene u načinu života nisu dovoljne, lekar vam može predložiti da kontrolišete nivo holesterola lekovima. Statini su glavna vrsta lekova koji se koriste za snižavanje nivoa holesterola.

Da biste sprečili rizike povezane sa visokim nivoom holesterola, od vitalnog je značaja njegovo rano otkrivanje.

Hart UK preporučuje da u ishrani birate nezasićene masti kao što su biljna ulja, avokado, orasi i semenke.

„Masna riba je dobar izvor zdravih masti sa visokim sadržajem polinezasićenih masnih kiselina kao što su omega-3,“ kaže dobrotvorna organizacija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.