Dr Nestorović: Verovanje i nada usporavaju tok bolesti

Najteže je promeniti mozak lekara, ističe dr Nestorović. Ceo život sam radio sa dosta pacijenata, a najteži su oni gde medicina ne može mnogo da uradi i koji imaju loše prognoze. Važno je da lekar ima pozitivan stav prema njima što povećava i zdravlje pacijenta. Klasična medicina je ok, ali je vreme da se pređe na viši nivo gde ona ne može da pomogne. Naveo sam u knjizi i brojne primere biljaka i preparata koji mogu odlično da deluju na mnoge, čak i najteže bolesti. Taj koncept integrativne medicine u kome primenjujete principe klasične medicine sa svim onim što mislite da može biti korisno za pacijenta mi se dopada, ali je na žalost komplikovano za lekare.

Zahtevno je i naporno jer iziskuje dodatne edukacije i usavršavanje u nečemu što je suprotno onome što uče na fakultetu.

Kad kombinujete ajuverdske biljke u lečenju rezaltutati su spektakularni, a u knjizi ima dosta primera iz literature o tome. Meni je moja bolest pomogla da promenim način razmišljanja. Tad sam bio u situaciji da niko ne može da mi uspostavi dijagnozu, loše sam se osećao, a nalazi su mi bili dobri. Sve mi je bilo super, samo ja nisam bio super što je bilo vrlo deprimirajuće, pa i za moje kolege da to slušaju, ozbiljne profesore i doktore koji ne znaju šta mi je, a predlažu neke lekove.

Jedan od efekata lekova za visok pritisak koje sam dobio je bio takav da se umalo nisam onesvestio koliko mi se pritisak spustio. Lekari nisu ni svesni koliko pacijenata ide na alternativne terapije, koriste se šamanskom medicinom. Šamanstvo je urođeni dar, a njihovo psihičko delovanje na ljude je moćno. Oni daju nadu, a nju nikad ne treba potceniti. Znamo da 30,40 posto efekta leka donosi verovanje u taj lek. Verovanje i nada usporavaju tok bolesti.

Izvor: bgonline.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.