Novak Đoković: Ključ je kontrola emocija i uma – Tehnike meditacije i vizuelizacije

Novak Đoković je napravio neverovatnu karijeru gradeći je na kultu mentalne snage po kojoj je prepoznatljiv naročito u poslednjih nekoliko godina. Značajan faktor u izgradnji imidža mentalne gromade svetskog tenisa bio je rad na psihičkoj stabilnosti, fokusu, koncentraciji i preko potrebnoj mirnoći u odlučujućim trenucima.

Novak nikada nije krio da su mu u tome pomogle tehnike meditacije i vizuelizacije koje je godinama praktikovao, a često se u potrazi za što efikasnijim metodama pronalaženja unutrašnjeg balansa okretao i raznim guruima kao što su Pepe Imaz ili Mohanđi.

U Novakom slučaju to je prevazilazilo sam sport i postajalo deo njegovog privatnog života i porodice.

Novak Đoković tvrdi da je ključ uspeha kontrola emocija i uma. i da mu meditacija pomaže na terenu.

– Naravno da meditiram i na terenu! Prvo pravilo meditacije je disanje, zar ne? Ali, svesno disanje
Kao profesionalni sportista, moraš da naučiš da dišeš. Kada si anksiozan na brejk ili meč loptu protivnika, ostaješ sam sa sobom. Nema nekog da te zameni kao u timskim sportovima. Ti preuzimaš sve pohvale, ali i krivicu.

Sve je u tvojim rukama. Da bi izvukao 100 odsto iz sebe, moraš da savladaš veštinu disanja, da se nosiš sa pritiskom i stresnim situacijama – kazao je Nole i dodao:

– Ključ je kontrola emocija i uma. Čak i čovek poput Federera, kome naizgled ništa ne smeta, ima unutrašnje borbe. Naučio je da kontroliše emocije i zato je uspešan. I Majkl Džordan je imao sposobnost da bude tačno u zoni kada je to najpotrebnije. Svim najvećim sportistima je to zajedničko.

Novak, inače, često govori kako pred meč vizualizuje razne situacije u kojima može da se nađe, a koje mu u neprijatnim situacijama dok je na terenu.

Što se vežbi tiče, one su deo jednog ruskog sistema za poboljšanje vida, a uključuju aktivan rad očnog nerva, bilo pokretanjem oka, polako, u raznim smerovima, po različitim “maršrutama”, bilo promenama “zumiranja”, fokusirajući se čas na blizu tačku, čas na nešto udaljeno. Ove vežbe sadrže i rad sa zatvorenim očima, a pritom ne traju duže od nekoliko minuta.

Ali, srpski teniser nije jedini u ovom sportu koji je pribegavao takvim tehnikama, dok je neke tenisere inspirisao da se okrenu u tom pravcu.

Tako je francuska teniserka Aliz Korne nedavno izdala knjigu pod nazivom „Transcendencija: Dnevnik teniskog zavisnika“, u kojoj je opisivala metode koje koristi i koliko su joj meditacija i vizuelizacija pomogli.

Ona je istakla da je ključ u svemu tome bio upravo Novak Đoković.

„Novak je jednom pričao vizuelizaciji i ja sam pomislila kako to moram da probam“, objasnila je Korne kako je do toga došlo.

Ona je istakla kako se od tada sve promenilio i da joj je to pomoglo da se izbori sa intenzivnim stilom života koji živi kao profesionalna teniserka.

Jedan od najboljih igrača svih vremena Rodžer Federer takođe primenjuje ove tehnike.

Bivši broj jedan je svojevremeno pričao koliko mu je pomoglo kada je krenuo da koristi vizuelizaciju i da mu je to okrenulo karijeru naglavačke u pozitivnom smeru.

Švajcarac je objasnio da mu je meditiranje pomoglo da dobije oštrinu, preciznost i smirenost, a posebno je bilo značajno što je zadržavao neophodnu koncentraciju u neizvesnim trenucima koje bi mnogo puta pre toga proživljavao u svojoj glavi.

Među najpoznatije tenisere koji koriste tehnike meditacije kako bi poboljšali svoje performanse na terenu spada i Miloš Raonić.

Kanađanin crnogorskog porekla svaki put tokom meča kada je promena strana posle dva gema za vreme pauze sedi na stolici i zatvorenih očiju prstima lupka po kolenima.

Na taj način zamišlja kako svira klavir šo mu omogućava da vežba fokus i skrene misli u stresnim momentima meča ili u situacijama kada kola krenu nizbrdo.

Andrea Petković značajan deo svoje igre bazira na meditaciji. Prema sopstvenom priznanju, svaki dan odvaja po 30 minuta kako bi meditirala.

Sve je počelo posle jedne povrede, kada je krenula da praktikuje meditaciju kako bi poboljšala svoju mentalnu snagu tokom same igre, a otkrila je i da joj je u ogromnoj meri to pomoglo da se nosi sa velikim bolom i frustracijom zbog činjenice da je povređena.

Vizuelizacija je kao tehnika prilično rasprostranjena među profesionalnim sportistima. Mnogi su isticali da su godinama zamišljali ostvarenje nekog cilja i postizanje uspeha pre nego što bi se to i desilo na način u koji su verovali.

Novak Đoković kao najpoznatiji praktikant ovih metoda je u jednom intervju za američki ESPN koji je bio posvećen upravo srpskom teniseru i meditaciji rekao.

„Kada boravim u vimbdonskom selu, volim da se relaksiram i opustim između mečeva kako bi se povezao sa prirodom“.

Možda će nekima ovakve metode i izgledati čudno, ali kada dvojica od trojice najboljih svih vremena kažu da im je to preokrenulo karijere, a zajedno su osvojili 40 grend slem titula, onda bi makar trebalo poštovati takav izbor.

Jer, takvi rezultati nisu samo sportski uspesi, već posebna istorijska dostignuća.

Izvor: nova.rs/sport.blic.rs

Leave a Reply

Your email address will not be published.