Kivi: Voće koje čuva vid, briše bore, jača kosti i imunitet

Kivi je bogat je vitaminom C, vitaminom E, a sadrži i kalcijum, hrom, bakar, gvožđe, magnezijum, kalijum i cink. Redovna konzumacija kivija može doneti sledeće koristi našem organizmu:

Podstiče imunitet. Neka istraživanja su ukazala da redovna konzumacija kivija čini da imuni sistem ojača. Zato je dobra voćka za zimski period.

Dobar za redukcione dijete. Pošto ima nizak glikemijski indeks, a sadrži veliku količinu biljnih vlakana, kivi je dobar za dijete kojima je cilj održanje poželjne telesne težine.

Dobar za vid. Budući da je bogat karotinom i vitaminom C, kivi doprinosi zaštiti oka od slobodnih radikala i oksidativnog stresa. Jedno istraživanje je utvrdilo da redovna konzumacija kivija sprečava kvarenje vida.

Doprinosi prevenciji dijabetesa. Kivi ima nizak glikemijski indeks, što ga čini pogodnim za sve one koji nastoje da regulišu nivo šećera u krvi. Jedno proučavanje koje je koristilo ekstrakt kivija pokazalo je da konzumacija kivija pomaže u regulaciji adipogeneze, a to je proces koji je značajan za prevenciju dijabetesa.

Jača kosti. Kivi sadrži kalcijum, kalijum, vitamin K i magnezijum u pravoj proporciji koja je važna za zdravlje kostiju.

Ublažava potištenost. Kivi sadrži inositol, prekursor jedne supstance koja prenosi signale između ćelija, a koja pomaže da se smanji nivo anksioznosti, stresa i depresije.

Štiti DNK. Kivi je bogat antioksidansima u takvoj kombinaciji da one štite ćelijsku DNK od oštećenja. To ga čini dobrim i u prevenciji raka. U kineskoj tradicionalnoj medicini kivi se i koristio u tretmanu raznih vrsta raka. Savremena istraživanja su pokazala da ekstrakt kivija inhibira razmnožavanje malignih ćelija i štiti DNK od oštećenja.

Kivi je izvrstan i za kozmetičke potrebe. Predstavlja savršen eliksir u borbi protiv bora. Istraživanja su pokazala da upravo obilje vitamina C i E stimuliše kolagen i vlaži kožu. Zato se i preporučuje da svi oni koji imaju kožne probleme ili bore redovno konzumiraju kivi u ishrani. A prirodna voćna infuzija postiže se jednostavnom maskom. Maska podrazumeva pastu napravljenu od kivija i jogurta. Nanosi se na lice obilno, ostavi se kratko da deluje, a zatim se dobro ispere. Lice se potom osuši peškirom i namaže odgovarajućom kremom.

Leave a Reply

Your email address will not be published.