Ekonomski obruč oko Rusije sve tešnji – Zapadne kompanije masovno napuštaju tu zemlju

Dok Rusija steže obruč oko Ukrajine, veliki deo sveta steže ekonomski obruč oko nje. Mnoge kompanije se povlače sa ruskog tržišta, na udaru su ruski milijarderi, ali i veliki infrastrukturni projekti u kojima je Rusija partner.

Cilj je da se sveobuhvatnim finansijskim i trgovinskim sankcijama Rusija oslabi.

“Boing”, “Erbas”, “Epl”, “Majkrosoft”, “Harli Dejvidson”, “Honda”, BMV, “Ford” – sve je duži spisak kompanija koje na različite načine menjaju svoje poslovanje na ruskom tržištu – potpunom obustavom ili ograničavanjem usluga. Obrazloženja liče jedna na drugo.

“Duboko smo zabrinuti zbog invazije Rusije na Ukrajinu i bezbednosti ukrajinskog naroda”, navodi se u objavi na Tviteru izvršnog direktora kompanije “Ford” Džima Farlija.

Dokle idu protivnici ruskog napada na Ukrajinu, ne mareći za gubitke, svedoči odluka tri najveća holivudska studija da zaustave buduće filmske projekcije u Rusiji.

A ono od čega je ekonomsko kažnjavanje Moskve počelo, obustavljanje nemačko-ruskog projekta “Severni tok 2”, dovelo je operatera tog gasovoda pred bankrot. U odgovoru, zvanična Moskva negoduje, pa preti.

“Infrastruktura će ostati, ne ide nikuda. Zdrav razum i ekonomska savetodavnost jasno govore u prilog pokretanju tog objekta. Histerična realnost to sada čini nemogućim”, ističe portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenjuje da će neizbežna posledica napuštanja “Severnog toka 2” biti brzi rast cena gasa na evropskom tržištu.

Spas za klijente Sberbanke pronašle i Hrvatska i Slovenija

A na evropskom tržištu, za sada, trpi sve sa ruskim prefiksom. Sberbanka, primorana je da se povuče iz Evrope zato što se podružnice suočavaju sa velikim odlivom gotovine, a potencijalno je ugrožena sigurnost radnika i imovine.

Spas za klijente te banke koja posluje i u našem regionu – posle Srbije i BiH, pronađen je i u Sloveniji i Hrvatskoj.

“Nema nikakve potrebe više da da bilo ko podiže svoja sredstva sa računa Sberbanke u Hrvatskoj. Ona je od danas deo grupacije Hrvatske poštanske banke”, kaže hrvatski premijer Andrej Plenković.

Zapadne zemlje razmatraju kako dodatno da kazne ruske milijardere. G7, konkretno, kako da zamrzne i zapleni njihovu imovinu. Mogući razlog je to što je Roman Abramovič čije se bogatstvo procenjuje na oko 13 i po milijardi dolara odlučio da proda fudbalski klub Čelsi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.