Najelitnije ukrajinske snage zatvorene u dva “kotla” – Donjeckom i mariupoljskom

Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski izjavio da su svi veći gradovi u zemlji blokirani od strane ruske armije.

To njegova video-poruka Evropskom parlamentu.

Zelenski ili ne zna realnu ratnu situaciju ili smišljeno obmanjuje evroposlanike. Jer, ni u kakvom obruču nisu ni Zaporožje, ni Dnjepar, ni Lavov.

Prva dva zato što za rusku komandu zasad nemaju operativni značaj, a sudbina Lavova biće „politička odluka“ koja će zavisiti od toga hoće li Rusija hteti da u sastavu onoga što ostane od Ukrajine bude i Galicija.

U panici Zelenskog nije bilo mesta za dve činjenice koje će biti fatalne po njegov režim.

Ruska vojska i armija DNR zatvorile su desetine hiljada ukrajinskih vojnika u „donjecki kotao“ iz kojeg će moći da živi izađu samo kapituliraju ili ako uspeju da se probiju iz obruča pod borbom.

To će biti pravi ratni „ruski rulet“. Pogotovo što je ruska artiljerija uništila komandu ukrajinske operativno-taktičke grupe „Vostok“.

Tvrdi se da je veliki broj visokih ukrajinskih oficira ili poginuo ili ranjen. Navodno je među poginulima i komandant grupe general Sodol.

Zatvorio se i „mariupoljski kotao“. Ruske snage i armija DNR odsekle su ukrajinske jedinice potpuno od Azovskog mora.

Armija DNR je oslobodila grad Granitnoe. Zastavu Ukrajine sa gradske kuće lično je skinuo predsednik DNR Denis Pušiljin. I umesto nje postavio zastavu DNR.

Situacija za Ukrajince postaje kritična i u Harkovu. Prema još nepotvrđenim vestima, panično su pobegli sa aerodroma (prema centru grada).

Ruski komandosi su sa tri strane već duboko prodrle u taj veliki grad.

Leave a Reply

Your email address will not be published.