POZNATI POLITIKOLOG: Rusija ima i plan B koji im se neće dopasti

U kontekstu specijalne operacije demilitarizacije Ukrajine, Ruska Federacija istovremeno razmatra nekoliko scenarija za razvoj dalje situacije u ovoj zemlji.

Poznati politikolog Gevorg Mirzajan došao je do ovog zaključka nakon analize situacije u Ukrajini.

U intervjuu za Cargrad, Mirzajan je govorio o „planu B“ koji bi Rusija mogla da koristi kako situacija sa Ukrajinom bude napredovala, a takođe je ocenio šanse Moskve za uspeh u ostvarivanju svojih geopolitičkih ciljeva.

Gevorg Mirzajan je pre svega skrenuo pažnju na to da se Rusija tokom specijalne operacije u Ukrajini pridržava nekoliko opcija za razvoj događaja.

Tako je Moskva pripremila mnogo planova koji se mogu sprovesti u delo u zavisnosti od konkretne situacije. Trenutno se rusko rukovodstvo pridržava „programa maksimuma”, tokom kojeg se planira sprovesti federalizacija Ukrajine sa neutralnim statusom, denacifikacija i proširenje prava za regione.

Takođe, prema mišljenju politikologa, postoji takozvani „plan B“ Rusije o situaciji sa Ukrajinom. Ova strategija podrazumeva nešto drugačije ciljeve koje je Moskva postavila da neutrališe ukrajinsku krizu – stvaranje novog državnog entiteta koji se graniči sa ostatkom Ukrajine.

„Ovo je varijanta stvaranja Novorosije. Odnosno, grubo govoreći, uzimamo one regione koji su proruski ili bliski proruskim: centar, jugoistok, istok. A uslovna Novorosija formalno ostaje nezavisna za sada“, objasnio je politikolog.

Međutim, prema Mirzajanu, „plan B” ima određene posledice, budući da će se pored nove države nalaziti Zapadna Ukrajina, koja ima gasnu infrastrukturu i nuklearne elektrane.

Mirzajan je izrazio uverenje da će Rusija uspeti da reši ove geopolitičke probleme, kao i da sprovede prave strateške mere koje će u potpunosti rešiti ukrajinsku krizu.

Leave a Reply

Your email address will not be published.