PUTIN PREKO MAKRONA ZAPADU: Ništa niste učinili na primeni “Minska” – Ćutite o genocidu – Svi ciljevi će biti ispunjeni u svakom slučaju

Cilj vojne operacije u Ukrajini jesu demilitarizacija i neutralni status Ukrajine, kako s njene teritorije ne bi pretila opasnost za Rusiju.

To je danas u telefonskom razgovoru s francuskim kolegom Emanuelom Makronom rekao Vladimir Putin.

Ruski predsednik je naglasio da će svi zadaci specijalne vojne operacije biti ispunjeni u svakom slučaju, a da će pokušaji Kijeva da kupi vreme odugovlačenjem pregovora dovesti samo do toga da se u pregovaračkoj poziciji Moskve pojave novi uslovi.

Putin je, kako prenosi Kremlj u saopštenju, naglasio da je Rusija odlučna u borbi protiv nacionalističkih oružanih formacija u Ukrajini, koje vrše ratne zločine, uključujući postavljanje borbene tehnike u stambene četvrti i koristeći civile kao živi štit.

Prema njegovim rečima, tokom specijalne vojne operacije, koja teče po planu, ruska vojska čini sve što je moguće da se sačuvaju životi civila.

Predsednik Rusije je pozvao Makrona da se pridruži naporima da se omogući bezbedna evakuacija stranih državljana iz Ukrajine, spomenuvši i grupu indijskih studenata u Harkovu koje ukrajinski militanti drže kao taoce.

Emanuel Makron je, kako je navedeno u saopštenju, obećao da će o tome razgovarati s ukrajinskim rukovodstvom.

Putin je Makronu skrenuo pažnju na to da zapadne zemlje, pa i sama Francuska, bukvalno ništa nisu učinile da bi primorale Kijev da ispunjava odredbe sporazuma iz Minska.

Ruski lider je naglasio da se ćuti o višegodišnjem genocidu nad civilima u Donbasu, koji je doveo do brojnih ljudskih žrtava i prinudio stotine hiljada ljudi da traže utočište u Rusiji.

Dvojica predsednika su se dogovorila da Pariz i Moskva nastave da održavaju veze na raznim nivoima.

Putin je, takođe, detaljno komentarisao izjavu predsednika Francuske tokom obraćanja naciji povodom rata u Ukrajini da je laž da Rusija u Ukrajini vodi borbu protiv nacizma. Ruski predsednik je, kako saopštava Kremlj, argumentovano objasnio kakva je suštinska uloga neonacista u državnoj politici Kijeva.

Leave a Reply

Your email address will not be published.