Počeo diplomatski rat Rusije i Hrvatske: Zagreb izazvao skandal …

Odbijanje hrvatske strane da primi rusku notu je presedan koji se tumači i kao „svojevrsna objava rata i nepoštovanje” a zvanični Zagreb „nije zabrinut što note nisu upućene drugim zemljama zbog dobrovoljaca“.

Željko Akrap, hrvatski vojni ataše u Moskvi u četvrtak je odlučno odbio da primi rusku diplomatsku notu. Akrap je, podsetimo, bio pozvan na razgovor u rusko Ministarstvo odbrane kako bi ga upozorili i pitali kako je u Ukrajinu stiglo 200 i više plaćenika iz Hrvatske koji se bore u redovima ukrajinske vojske.

Kada mu je predstavnik ruskog Ministarstva obrane pročitao službenu notu, Akrap je, na neskriveno iznenađenje Rusa – odbio da je primi. Odgovorio je Rusima kako ni Ministarstvo odbrane Hrvatske, ni bilo koja druga institucija u Hrvatskoj nemaju veze s pojedincima koji možda jesu u Ukrajini i da o tome nemaju iinformacije.

„Vojnom atašeu rečeno je i o nezakonitom delovanju hrvatskog državljanina Denisa Šelera koji se 2015. borio u operacijama na jugoistoku Ukrajine, a sada je organizator grupe hrvatskih plaćenika za njihovo slanje u Ukrajinu”, rekao je posle sastanka Igor Konašenkov iz Ministarstva odbrane.

Zapravo, dva puta je hrvatski vojni ataše pozivan u rusko ministarstvo obrane, u sredu i četvrtak. U sredu je na sastanku vladala opuštena atmosfera. Ruska strana je atašeu naglasila kako su Hrvati i Rusi bratski narodi pa mu je preneta ruska zabrinutost jer Hrvatska službeno nije osudila odlazak hrvatskih građana u redove ukrajinske vojske. Sutradan je atmosfera bila ni opuštena ni hladna. Odbijanje je kod ruskih predstavnika izazvalo veliko iznenađenje.

Kako piše Interfaks, oko 200 hrvatskih plaćenika u Ukrajinu je stiglo preko Poljske i pridružilo se „nacionalističkom bataljonu na jugoistoku Ukrajine”.

Većina hrtvatskih medija je izvestila o odlasku hrvatskih legionara, uz pozitivne komentare i informacije „da se novi  i novi prijavljuju”… A to u prevodu znači da neko organizuje te „pse rata“ pa  je neuverljiva tvrdnja atašea da njegovo ministarstvo  – nema informacija.

Kad govorimo o nezadovoljstvu ruske strane što Hrvatska nije osudila odlazak hrvatskih državljana u Ukrajinu, podsetimo da je premijer Andrej Plenković prošle nedelje, na novinarsko pitanje o odlasku hrvatskih državljana u redove ukrajinske vojske samo kratko odgovorio – “to čine na vlastitu odgovornost”. Na pitanje ima li tu elementa kaznene odgovornosti, premijer je ponovio isti odgovor.

Označeni vođa Denis Šeler, nekadašnji je vođa Bed blu bojsa, ekstremnih navijača zagrebačkog Dinama, koji je šest godina ratovao u Ukrajini, u bataljonu Azov i od ukrajinske države primio orden Narodnog heroja. Tamo je otišao kao dobrovoljac, a vratio se prošle godine. Posle toga ga je rusko ministarstvo obrane označilo kao glavnog organizatora slanja hrvatskih plaženika u Ukrajinu.

U izjavi za Jutarnji list Šeler je kazao da su mu te optužbe smešne.

Uoči ponovnog odlaska u tu zemlju s njim je razgovarao RTL.

“Delovaćemo tamo gde je potrebno, jesu li to neka humanitarna pitanja, dostava pomoći ili nešto drugo. Uglavnom Kijev i bliža okolina, zavisi kako se pokaže potreba.

Šeler je izjavio kako je smatra “da je Rusija jedna ozbiljna vojska i država ali ako je takvoj sili problem navodnih 200 vojnika iz Hrvatske onda je u velikom problemu.”

Po onome što on zna, već se tamo skupilo dosta dobrovoljaca iz drugih zemalja, iz Japana, Poljske, Litvanije, Gruzije, Belorusije, Švedske, Grčke…

Prema njegovim rečima, ruski zvaničnici strance koji dolaze u Ukrajinu nazivaju plaćenicima, a sama Rusija je organizovala grupu Vagner koju sačinjavaju strani državljani i koje je Rusija plaćala da su se za nju bore u Siriji, i sada i u Ukrajini.

Za Večernji list javio se dobrovoljac M. P. i opisao situaciju koja ih je tamo dočekala, kao i motive zbog kojih su krenuli na front:

„Ukrajina nam je pomogla 1991. godine. To je čin zbog kojeg idemo u pomoć Ukrajincima u vojnim delovanjima, već smo zadužili oružje i dobili raspored…”

Potez Hrvatske da odbije prijem note nije uobičajen u diplomatskoj praksi, čak vrlo je neuobičajen, a da se protestna nota jedne zemlje ne primi, dokaz je nepoštovanja države domaćina. To je konkretan dokaz da su odnosi dve države veoma zategnuti.

Ruska nota hrvatskom vojnom atašeu Rusiji „apsolutno je neprihvatljiva” jer je tamo samo nekoliko hrvatskih dobrovoljaca, izjavio je državni sekretar u ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske Frano Matošić.

Na pitanje novinara je li zabrinut što note nisu upućene drugim zemljama zbog dobrovoljaca, Matošić je odgovorio da nije. „Mi smo na tragu svih odluka Evropske unije i NATO-a”, istakao je.

Matošić je rekao i da će svim Rusima pod sankcijama Evropske unije biti zamrznuta imovina u Hrvatskoj, tačnie, neće moći da je prodaju. Već se krenulo s popisom jer Rusi poseduju u toj zemlji brojne nekretnine, luksuzne jahte, hotele, restorane, kuće…

U ruskim medijima ovaj presedan s notom je protumačen i kao „svojevrsna objava rata” i šamar ruskim interesima.

Hrvatska strana želi da dodatno eskalira sukob i dodatno da isprovocira odlukom da se nota ne primi”, ukazuje se u medijima, a navodi se da ruska strana neće ostati dužna i da će da odgovori “drastičnim merama”.

Ukazom Volodimira Zelenskog od 1. marta ukinute su vize za ulazak u Ukrajinu stranim državljanima osim za državljane Rusije, koji žele da se pridruže Međunarodnoj legiji za odbranu Ukrajine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *