UDARNO – MILITARY WATCH: Vazdušna bitka ruskih i ukrajinskih aviona iznad Žitomira ostaće upamćena decenijama

Vazdušna bitka Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i ukrajinskih Su-27 kod Žitomira ostaće upamćena dugi niz godina. Takve zaključke izneli su američki vojni analitičari.

Pre izvesnog vremena se saznalo za vazdušni okrsaj Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije i ukrajinskih Su-27 u blizini grada Žitomira.

Tokom sukoba uništena su četiri lovca ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva. O sudbini pilota američki medij ne izveštava.

Prema mišljenju američkih vojnih analitičara, vazdušna bitka kod Žitomira ostaće upamćena mnogo godina. Ovo prenosi publikacija Military Watch.

“Ovo će biti prvi potvrđeni gubitak Su-27 u vazdušnoj borbi i njegov prvi potvrđeni vazdušni sudar od puštanja u rad, sa izuzetkom rata u Etiopiji i Eritreji 1997-98”, rekli su američki novinari.

Lovci Su-27 se smatraju najspremnijim avionima u ukrajinskom ratnom vazduhoplovstvu, kojih ima na raspolaganju nekoliko desetina.

Po svemu sudeći, većinu su uništile ruske snage u prvim satima njihove specijalne operacije u Ukrajini.

Su-27 je prvi put ušao u službu 1985. godine i tada se smatrao za borbeno najspremniji lovac na svetu.

Ukrajina je nakon raspada Sovjetskog Saveza dobila značajan broj ovih aviona, ali su nedostatak modernizacije i loša obuka pilota učinili da su oni praktično zastareli za borbu vazduh-vazduh.

„Mogućnosti Su-27 i njegov status direktnog konkurenta američkom F-15 decenijama podstiču interesovanje i spekulacije o tome kako će se ponašati u vazdušnoj borbi“, navode autori Military Watch.

Detalji nedavne vazdušne bitke kod Žitomira nisu poznati. Uprkos tome, prema američkim stručnjacima, ova borba će biti upamćena narednih nekoliko decenija. Činjenica je da savremeni lovci retko učestvuju u borbama vazduh-vazduh i stoga će biti podvrgnuti detaljnom proučavanju.

„Borba koja će se pamtiti decenijama po tome koliko su savremeni lovci retko bili uključeni u borbe vazduh-vazduh od 1990-ih.

Može se pretpostaviti da su ruske Vazdušno-kosmičke snage mogle da koriste svoj najbolji avion u ovoj borbi, a to je Su-35“, izneli su eksperti američkog izdanja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *