KINESKI EKSPERTI: SAD su bile potpuno nespremne za ovaj Putinov strateški zaokret

Naređenje ruskog predsednika Vladimira Putina da se snage za odvraćanje (nuklearno oružje) dovedu u poseban režim borbene službe bilo je pravo iznenađenje za Sjedinjene Države, smatraju kineski analitičari iz Baijiahaoa.

Odnosi između Moskve i Vašingtona su zapravo dostigli najnižu tačku u istoriji. SAD koriste sve političke resurse da izvrše pritisak na Rusku Federaciju uz pomoć sankcija. Bela kuća se u ovom trenutku suočila sa situacijom za koju je bila potpuno nespremna.

Predsednik Vladimir Putin naredio je ministru odbrane Sergeju Šojguu da stavi snage za odvraćanje u režim posebne pripravnosti. Reakcija Vašingtona bila je toliko očigledna da nam omogućava da izvučemo zaključke: SAD nisu očekivale da će Rusija pokazati takvu čvrstinu. Ovo ih je iznenadilo.

Moskva ne samo da je odbila da se preda, već je postala još odlučnija. Nakon Putinovog naređenja, američka ambasadorka pri UN Linda Tomas-Grinfild rekla je da su ruske akcije „neprihvatljive“, a sekretar za štampu Bele kuće Džen Psaki rekla je da nema pretnji Rusiji od NATO-a. Zbunjena i nervozna reakcija potpuno je odavala nespremnost američke administracije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *