Military Watch: Oboren prvi ruski udarni lovac Su-34 – Pilot uhvaćen nakon pada u Ukrajini

Dana 5. marta potvrđeno je da se prvi borbeni gubitak ruskog glavnog borbenog lovca Su-34 dogodio iznad Ukrajine, a snimak pokazuje da je avion sa repnim brojem 24 oboren.

Posle toga su ukrajinske snage zarobile pilota lovca, navodno majora Krasnoručova. Su-34 je navodno oborila sovjetska prenosiva raketa zemlja-vazduh 9K38 Igla, koju je Ukrajina nasledila u značajnom broju nakon raspada SSSR-a.

Sistem protivmera za elektronsko ratovanje Su-34 bio je na tržištu kao jedan od najsposobnijih na svetu, a protiv infracrvenih vođenih raketa zemlja-vazduh njegove protivmere bi mogle biti manje sposobne.

Ostaje nepoznato koliko je bila intenzivna vatra na koju je naišao Su-34. Avion je prvi potvrđeni gubitak ruskog vazduhoplovstva iznad Ukrajine, a pao je na dan kada je objavljeno da su četiri ukrajinska lovca Su-27 oborena  iznad zapadnih regiona zemlje – vrlo verovatno od strane ruskih lovaca.

Su-34 se pridružio ruskom vazduhoplovstvu 2014. godine. Avion je ranije učestvovao u obimnim borbama u Siriji , podržavajući vladine napore protiv pobunjenika, i dugo se očekivalo da će predvoditi sve potencijalne ruske operacije u Evropi.

Su-34 ima svoje poreklo od borbenog aviona Su-27 od kojeg je i nastao. Razvijen je prvenstveno da zameni udarne lovce Su-24M u ruskom vazduhoplovstvu.

Su-34 je cenjen zbog svog moćnog paketa senzora, visokih performansi leta, malog radarskog preseka i veoma velikog dometa koji se može uporediti sa strateškim bombarderima iz doba hladnog rata.

Rusko vazduhoplovstvo je tokom protekle decenije nabavilo ove letelice u većem broju nego bilo koji drugi, sa preko 120 trenutno u upotrebi, dok se očekuje da će flota porasti na preko 200 sredinom decenije.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *