Putinov prijatelj je još 2014. godine znao da će se sve ovo dogoditi – “Nećemo dobiti ni ruski gas”

Bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni imao je jasne ideje o međunarodnoj političkoj sceni i njenoj budućnosti još 2014. godine.

Prijatelj ruskog predsednika Putina pre ostalih je predvideo današnja dešavanja, rekavši da će se vratiti Hladni rat, da će se zalediti odnosi između Istoka i Zapada te da će doći do nestašice gasa.

Ono što se dešava je zaista opasno: povratak Hladnog rata između Ruske Federacije i Zapada, mišljenja je bivši italijanski premijer Silvio Berluskoni.

Kada je pre osam godina ruska vojska okupirala Krim i poluostrvo odvojilo od Ukrajine, na referendumu se pokazalo da postoji veliki broj rusofila koji su za pripajanje Rusiji, ali međunarodna zajednica to nikada nije prihvatila i uvela je ekonomske sankcije Rusiji.

Prema Berluskoniju, to je bila greška koja je “probudila uspavani ponos ruske vojske, pogodila imovinu 400 bogatih Rusa koji neće više trošiti novac u EU i sve više će prodavati svoje kuće na Zapadu”, izjavio je tada dodavši da “ne bi trebalo da nastavimo sa novim paketom sankcija jer ćemo se tako vratiti ne samo u Hladni već i u ledeni rat – nećemo imati ni ruski gas”!

Berluskoni je Putinov prijatelj više od dvadeset godina, mnogo puta su se sreli kako privatno tako i institucionalno.

Danas se Silvio Berluskoni ne oglašava i nije želeo da komentariše sukob između Rusije i Ukrajine. Postoje pretpostavke, kako pišu italijanski mediji, da je Berluskoni aktivirao sve svoje međunarodne kontakte, pre svega one u Francuskoj i Rusiji, u nadi da će se vratiti dijalog.

Ipak, Berluskoni nije više u centru političkih dešavanja u Italiji iako bi mnogi voleli da jeste, jer bi mogao imati ključnu ulogu u približavanju stavova na putu do mira.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *