Ruska vojska napreduje u Ukrajini – Imaju novu veliku metu

Kako ruska vojska napreduje u Ukrajini, sve je veća pretnja da će Rusi imati novu metu – hidroelektranu u Kanivi.

Informaciju je u objavi na Fejsbuku potvrdio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine. “Prema dostupnim informacijama, okupatori nameravaju da zauzmu još jedan važan infrastrukturni objekat – branu hidroelektrane Kaniv”, saopštio je štab u ponoć 6. marta

Hidroelektrana Kaniv nalazi se oko 160 kilometara južno od Kijeva na reci Dnjepar. Od početka invazije ruske snage su uništile, napale ili zauzele nekoliko objekata energetske infrastrukture širom zemlje, potvrdio je Njujork tajms.

Posle zauzimanja Zaporoške nuklearke, ujedno najveće te vrste u Evropi, postalo je jasno da Rusi taktički ciljaju da preuzmu infrastrukturu koja je važna za snabdevanje stanovništva.

Posle požara u četvrtak uveče, koji je uplašio celu Evropu, situacija u zgradi elektrane se normalizovala, ali je i dalje napeta, rekao je Rafael M. Gros, generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju. Dva od šest reaktora sada rade, ali je komunikacija sa radnicima koji su još uvek u zgradi prekinuta.

Ukrajinske vlasti rekle su agenciji da je centar za obuku u elektrani, koji se odvojen od reaktorskih jedinica, pretrpeo veliku štetu u požaru u petak. Oštećena je i zgrada laboratorije i deo za administraciju, rekli su Ukrajinci međunarodnoj agenciji.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *