MADURO: Zapad želi da učini sukob u Ukrajini globalnim – Preti treći svetski rat

Venecuelanska vlada duboko je zabrinuta zbog mogućnosti da se sukob u Ukrajini proširi na druge regione Evrope i sveta, na to su usmerene kampanje mržnje u medijima i antiruske sankcije, izjavio je venecuelanski predsednik Nikolas Maduro.

„Duboko smo zabrinuti zbog mogućnosti rata u Evropi i širenja ove oružane konfrontacije na druge regione sveta. Pokrenuta je i pripremljena javna medijska kampanja mržnje, kao i paket ekonomskih mera usmerenih na pogoršanje uslova i širenje vojnog scenarija i vojnih operacija izvan Ukrajine u Evropu i iz Evrope u druge regione planete“, rekao je političar u obraćanju koje prenosi televizija „VTV“.

On je izrazio nadu da bi ovo blagovremeno upozorenje moglo da „zaustavi ludilo koje je zahvatilo najvažnije lidere Zapada i sveta”.

„Sukob se širi sa vojne tačke gledišta, što bi moglo da dovede do trećeg svetskog rata. Već sada postoje globalne posledice – razoran uticaj na cene nafte, benzina i gasa, na cenu hrane, đubriva, transporta. Globalni uticaj se izražava u opasnosti, u upravljanju međunarodnim odnosima“, objasnio je Maduro.

Predsednik je naglasio da su zapadne zemlje, koje su neispunjavanjem dogovora i pretnjama Rusije izazvale sukob u Ukrajini, sada odgovorne za deeskalaciju.

„Oni koji su izazvali ovaj konflikt, koji decenijama ne ispunjavaju dogovore, decenijama prete Rusiji, pripremaju planove za širenje NATO-a – prvi su odgovorni za njegovu deesakalciju i traženje povoljnog scenarija pregovora i dogovora između strana u sukobu, odnosno Rusije i Ukrajine“, konstatovao je političar.

Podsetimo, Rusija je 24. februara pokrenula specijalnu operaciju čiji je cilj demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine, kao i „zaštita ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Prema saopštenju Ministarstva odbrane Ruske Federacije, Oružane snage napadaju samo vojnu infrastrukturu i ukrajinske trupe, nema pretnje po civilno stanovništvo.

Nakon toga, zapadne zemlje su počele da uvode sankcije Rusiji, praktično svim sektorima ruske privrede, a brojne zemlje obustavile su i avio-saobraćaj sa Rusijom.

Prema rečima portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, sankcije Zapada su veoma ozbiljne, ali se Rusija za njih blagovremeno pripremila.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *