SMEŠAN BLEF – KAO DA JE TO SUTRA: Poslednje zbogom ruskom gasu i nafti već 2030. godine

EU je obelodanila planove da eliminiše zavisnost od ruskih energenata, prenose svetski mediji.

Unija planira da ove godine smanji uvoz ruskog gasa za dve trećine, kao i da u potpunosti eliminiše potrebe za ruskim gasom i naftom do 2030. godine.

EU je saopštila da zavisnost od ruskog gasa planira da eliminiše “diverzifikujući snabdevanje gasom uvozom od neruskih snabdevača, i proizvodnjom i uvozom veće količine biometana i obnovljivog vodonika, kao i bržim smanjenjem upotrebe fosilnih goriva, jačajući energetsku efikasnost, povećavajući obnovljive izvore energije i elektrifikaciju i rešavanje uskih grla u infrastrukturi”.

EU zavisi od Rusije za 40 odsto svojih potreba za gasom. Ruska nafta takođe čini 27 odsto od ukupnog godišnjeg uvoza nafte u EU.

EU je, takođe, objavila seriju mera u borbi protiv rasta cena energenata, sa čim se Unija bori već mesecima, a sada je to još više pogoršano zbog zabrinutosti zbog prekida u snabdevanju. Te mere će uključivati potencijalna privremena ograničenja cena i kratkoročnu državnu pomoć kompanijama pogođenim visokim cenama energije.

“Moramo postati nezavisni od ruske nafte, uglja i gasa. Jednostavno se ne možemo osloniti na dobavljača koji nam eksplicitno preti. Moramo da delujemo sada da bismo ublažili uticaj rastućih cena energije, diverzifikovali naše snabdevanje gasom za sledeću zimu i ubrzali tranziciju na čistu energiju”, kazala je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen.

Evropski komesar za energetiku Kadri Simson rekao je da EU ima dovoljne količine gasa za preostale nedelje ove zime, ali da moram hitno da dopunimo rezerve za sledeću godinu.

“Komisija će stoga predložiti da do 1. oktobra skladišta gasa u EU budu popunjena do najmanje 90 odsto”, dodala je ona.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *