SOHU: Događa se nešto do sada neviđeno – Rusija može ostvariti super profit uprkos sankcijama

Rukovodstvo Ruske Federacije je u stanju da izvuče finansijsku korist čak i pred sankcionim pritiskom zapadnih zemalja. Ovaj zaključak doneli su analitičari kineskog izdanja Sohu.

Specijalna operacija koju je pokrenula Rusija radi demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine u okviru pružanja pomoći narodnim republikama Donbasa izazvala je očekivanu reakciju Zapada.

SAD i evropske zemlje su odmah počele da uvode sankcije Moskvi. Zbog toga ruska privreda nije u lakoj situaciji. Ali čak i u ovakvom stanju stvari može se razviti potencijalni priliv viška profita u ruski budžet.

Analitičari kineskog izdanja Sohu vide tri mogućnosti za poboljšanje blagostanja Ruske Federacije.

Pre svega, to je trgovina energentima. Poslednjih dana cene plavog goriva ubrzano rastu. Tako je 7. marta cena hiljadu kubnih metara gasa premašila 3.600 dolara. Slična slika se zapaža i sa cenama nafte, koja je skoro oborila rekord iz 2008. godine.

Još jedna šansa za Rusiju da zaradi je u snabdevanju Zapada pšenicom. Njena vrednost je takođe naglo porasla nakon što su vodeći izvoznici – Rusija i Ukrajina – obustavili isporuku.

Uzimajući u obzir činjenicu da je sezona setve u Ukrajini ove godine pod velikim pitanjem, cene će nastaviti da rastu.

Treći adut Ruske Federacije je zlato. „Zlato se sakuplja u prosperitetnim vremenima, a u teškim vremenima postaje čvrsta, navodi se u članku Sohu.

Rukovodstvo Ruske Federacije dobro je svesno vrednosti plemenitog metala, kažu kineski novinari.

Iz tog razloga se u njega aktivno ulaže već nekoliko godina, a sada se može staviti u akciju. Pravilno koristeći raspoložive mogućnosti, Moskva može da se oseća odlično čak i pod sankcionim pritiskom Zapada.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *