U blizini Odese, ruska mornarica potopila ukrajinski patrolni brod koji su isporučile SAD

Ratna mornarica Rusije je 3. marta, tokom specijalne vojne operacije denacifikacije i demilitarizacije ukrajinske teritorije, napala preostale brodove ukrajinske mornarice.

Kao rezultat napada ruske flote, potopljen je patrolni brod P190 Slavjansk, koji se nalazio u blizini Odese. Jedan deo posade broda je pobegao, drugi se vode kao nestali.

Treba napomenuti da je ovaj patrolni brod uključen u ukrajinsku flotu u novembru 2019. Ovo je jedan od dva otpuštena stara američka broda klase Island koje su SAD prebacile u Ukrajinu mesec dana ranije u vidu vojne pomoći.

Drugi brod, kada je uključen u sastav ukrajinske mornarice, dobio je ime P191 Starobilsk, ali njegova sudbina je nepoznata.

Ovi brodovi su dodeljeni vojnoj bazi Jug (vojna jedinica A2238), glavnom objektu ukrajinske mornarice, koji se nalazi u luci Odesa.

Potvrđena je i informacija da je istog dana na dno u luci Nikolajev otišao na dno ponos i vodeći brod ukrajinske mornarice fregata „Hetman Sahajdačni“. Štaviše, ukrajinska strana tvrdi da je brod potopljen, da ga Rusi ne bi dobili.

Prema izjavi vrhovnog komandanta Oružanih snaga RF Vladimira Putina, okupacija Ukrajine nije uključena u planove Moskve.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *