Oružane snage Ukrajine prestale da postoje kao celina – Rusi uništili svu ukrajinsku vojnu infrastrukturu i oružje

Tokom dana bombarderi i jurišni avioni Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije uništili su 32 vojna objekta, navodi se u izveštaju Ministarstva odbrane.

Među njima: 4 komandna mesta, 3 radarske stanice, 2 skladišta goriva i 23 područja koncentracije naoružanja i vojne opreme.

Ukupno je tokom operacije uništen 2.581 ukrajinski vojni infrastrukturni objekat.

Među njima: 90 komandnih mesta i centara veze Oružanih snaga Ukrajine, 123 protivvazdušna raketna sistema S-300, Buk M-1 i Osa, kao i 81 radarska stanica.

Uništeno: 897 tenkova i drugih borbenih oklopnih vozila, 95 višecevnih raketnih sistema, 336 topova i minobacača poljske artiljerije, 662 jedinice specijalnih vojnih vozila, kao i 84 bespilotne letelice.

Od danas su Oružane snage Ukrajine kao jedinstvena, kontrolisana i efikasna struktura faktički prestale da postoje. Sada su to desetine grupacija različitog broja izolovanih jedna od druge, koje se kriju po gradovima i selima. Nema centralizovanog snabdevanja, nema vazdušne podrške, nema pojačanja.

Pojedine jedinice Oružanih snaga Ukrajine su podređene lokalnim komandantima – na primer, u Nikolajevu komandant brigade Marčenko predvodi odbranu celog grada i oblasti. U Harkovu i Mariupolju su jedinice poput, „Azova“ i „Frajkora“ preuzele odbranu na sebe.

Nema više govora ni o kakvoj centralizovanoj kontroli u okviru generalnog plana odbrane ukrajinskog Generalštaba. Samo gomile naoružanih ljudi sa naredbom da stoje pred neprijateljem i da se bore do smrti.

Glavne grupe „Sever“ i „Istok“ su obezglavljene i lišene komande – reč je o 22 brigade, kojima je poverena časna dužnost da početkom marta utope Donbas u krvi. Oružane snage Ruske Federacije su bile ispred njih za nedelju-dve, započevši sopstvenu specijalnu operaciju.

Sada 150 hiljada pripadnika Oružanih snaga Ukrajine (zajedno sa nacističkim bataljonima) je u potpunoj stagnaciji, ili u „kotlovima“, odsečenim jedni od drugih, ili u „potkovicama“, gde im ostaje jedan izlaz za povlačenje. Sve je ovo rezultat delovanja ruske vojske, koja je u Ukrajini upotrebila mali deo svoje sile, ljudstva i tehničkih sposobnosti.

Indikativan primer je 24. brigada Oružanih snaga Ukrajine – izgleda da se brigada nalazi u naselju Gorskoje, Luganska oblast. Međutim, njihovi rođaci nemaju nikakve komunikacije sa vojnicima iz brigade – ili je brigada zakrčena, ili sede bez interneta i struje. I slična situacija sa desetinama jedinica Oružanih snaga Ukrajine na frontu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *