SAD odbile prebacivanje vojnih aviona u Ukrajinu: NATO ne želi direktan sukob sa Rusijom

SAD su odbile ponudu saveznice iz NATO Poljske da prebaci svoje borbene avione ruske proizvodnje MiG-29 u američku bazu u Nemačkoj.

Reč je o popunjavanju ukrajinskih vazdušnih snaga u odbrani od ruske invazije.

Vašington nastoji da ubrza isporuku oružja Ukrajini, ali mogućnost da borbeni avioni sa teritorije Alijanse uđu u ratnu zonu „pokreće ozbiljnu zabrinutost za čitav NATO“, saopštio je Pentagon, prenosi Rojters.

NATO je saopštio da ne želi direktan sukob sa Rusijom, drugom nuklearnom silom, a američki predsednik Džozef Bajden je isključio slanje vojske SAD u Ukrajinu.

„Nastavićemo da se konsultujemo sa Poljskom i našim drugim saveznicima u NATO-u o ovom pitanju i teškim logističkim izazovima koje ono predstavlja, ali ne verujemo da je predlog Poljske prihvatljiv”, rekao je portparol Pentagona Džon Kirbi o predlogu iz Varšave.

Poljsko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je u utorak da je spremno da rasporedi svoje avione MiG-29 u vazduhoplovnu bazu Ramštajn u Nemačkoj i stavi ih na raspolaganje Sjedinjenim Državama, a pozvao je druge članice Alijanse koje imaju takve avione da učine isto.

Poljski predlog iznenadio je Sjedinjene Države, po rečima američkih diplomata.

„Koliko znam, nije bilo prethodnih konsultacija sa nama u vezi planova da nam daju ove avione. Tako da mislim da je to zapravo bio iznenađujući potez Poljaka“, saopštila je podsekretarka Stejt departmenta za politička pitanja Viktorija Nuland u obraćanju Komitetu za spoljne poslove Senata.

Ovakav razvoj situacije postavlja pitanja o održivosti molbe ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da evropske zemlje Kijevu obezbede avione ruske proizvodnje, što je on posebno istakao tokom video poziva u subotu sa američkim zakonodavcima, navodi Rojters.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *