ŠOK ZA SAD – Do sada nezamislivo: Dva saveznika ne žele ni da se jave Bajdenu na telefon …

Do pre invazije, i Bin Salman i Bin Zajed su molili Bajdena da razgovara sa njim, a danas ne žele ni da se javljaju na telefon.

U potrazi za alternativnim načinom za uvoz nafte i gasa, nakon što je u potpunosti obustavio kupovinu ruske nafte na tržištu, nakon što nije dobio garancije predsednika Venecuele Nikolasa Madura, do pre nekoliko dana najvećeg neprijatelja SAD, Bajden sada pokušava sa svojim najvećim saveznicima u zemljama Zaliva, kao što su Saudijska Arabija i UAE.

Međutim, Bajden je i tu naišao na zid, što nije očekivao. Prema pisanju američkog Volstrit džurnala, Bajden nije uspeo da razgovara sa saudijskim prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom i prestolonaslednikom Abu Dabijem i vladarom UAE šeikom Mohamedom bin Zajedom Al Nahjanom, jer niko nije želeo da odgovori.

Vol strit žurnal, pozivajući se na visoke američke i saudijske zvaničnike, piše da je svrha poziva bila da se razgovara o pitanjima pružanja međunarodne podrške Ukrajini i kontrole rasta cena benzina širom sveta.

List navodi da je nedavno bio svedok loših odnosa između Bajdena i Saudijske Arabije, dodajući da Saudijska Arabija traži od Bajdenove administracije veću pomoć u Jemenu, veću podršku Iranu i mešanje u tužbe protiv Saudijaca u Sjedinjenim Državama za ubistvo novinara Džamala Kašogija 2018. godine.

Vol Strit Žurnal piše da odbijanje Bin Salmana i Bin Zajeda da prihvate Bajdenov poziv izražava njihovo nezadovoljstvo obimom podrške Vašingtona jemenskom ratu, kao i njihovo nezadovoljstvo pregovorima u Beču i mogućim oživljavanjem bližeg nuklearnog sporazuma sa Iranom, što Saudijska Arabija zajedno sa Izraelom želi da spreči, po svaku cenu.

Princ Bin Salman je ljut što Katar jača svoju ulogu u posredovanju između Vašingtona i Teherana i omogućava direktne razgovore između njih.

List citira jednog visokog američkog zvaničnika koji je rekao da su se obe strane složile da sednu za sto i razgovaraju direktno, bez posrednika, ali najveći problem je gubitak poverenja jedna u drugu.

Vladimir Putin je invazijom na Ukrajinu uspeo da promeni političku retoriku i stavove. Do pre invazije, i Bin Salman i Bin Zajed su molili Bajdena da razgovara sa njim, a danas ne žele ni da se javljaju na telefon.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *