Austrijski dnevnik “Esterajh”: “Kremlj ne laže, taj puk postoji”

Od početka rata u Ukrajini ponovo je počelo da se pričao o zagonetnim vojnim odredima, Legijom stranaca i ostalim paravojskama.

Od svih vojnih jedinica u Ukrajini najintrigantnija je bataljon Azov.

Austrijski dnevnik „Esterajh“ ukazao je da u Ukrajini postoji neonacistički puk „Azov“, koji je pod komandom Ministarstva unutrašnjih poslova i koji se bori protiv ruskih snaga.

List naglašava da se ne radi o propagandi Kremlja, već da taj puk postoji.

Paravojna formacija sa oko 2.000 boraca, je formirana tokom ukrajinske krize 2014.godine kako bi pomogla vojsci u borbi protiv proruskih separatista na istoku Ukrajine, dodaje dnevnik.

List ukazuje da je sedište neonacističkog puka u Berđansku na jugu Ukrajine. Kao i 2014.pripadnici ovog dobrovoljačkog puka ultranacionalističkog i nacističkog stava bori se i u Marijupolju. Njihov amblem je koristile su i SS trupe Trećeg rajha.

Članovi puka “Azov” imaju odlične kontakte sa desničarsko ekstremističkim grupacijama i neonacističkim partijama u Evropi, te njihove pristalice sada preko društvenih mreža pozivaju na podršku.

„Esterajh“ konstatuje da je puk „Azov“ argument za Kremlj koji je pravdao vojnu operaciju navodom “denacifikacijom” Ukrajine. List podseća da su i UN dokumentovale više zločina koje su počinili pripadnici puka “Azov” u Donbasu.

Takođe prenosi i da su ruski mediji puni informacija o napadima puka Azov na stambene zgrade u Marijupolju, ali i dodaje da se ti navodi ne mogu poveriti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *