Najsmrtonosniji snajperista iz Kanade došao u Ukrajinu da se bori protiv Ruske vojske

Jedan od najsmrtonosnijih snajperista na svetu treba da se pridruži borbama u Ukrajini nakon što je odgovorio na poziv ukrajinskog predsednika.

Kanadski strelac, poznat samo po svom nadimku Vali, dolazi iz elitnog 22. kraljevskog kanadskog puka i ima prethodno borbeno iskustvo iz sukoba u Kandaharu tokom rata u Avganistanu između 2009. i 2011. godine, prenosi Dejli mejl.

Nakon toga, 40-godišnjak je samoinicijativno otputovao u Irak 2015. godine kako bi pomogao u borbi protiv snaga Islamske države Iraka i Levanta (ISIL). U junu 2017. godine jedan od njegovih saboraca je navodno ubio pripadnika ISIL-a sa neverovatne udaljenosti od čak 3.450 metara.

Izveštaji su izvestili da je pripadnik 22. kraljevskog kanadskog puka upotrebio pušku makmilan Tac-50 da ubije pripadnika ISIL-a u svojevrsnom ‘svetskom rekordu’, odnosno najsmrtonosnijem mecu iz daljine ikada.

Ukrajinski predsednik je u subotu uputio zahtev i apelovao na pripadnike međunarodne zajednice oružanih snaga da odu u istočnu Evropu i pridruže se ratnim naporima.

Valija, koji je kod kuće ostavio ženu i jednogodišnjeg sina, pozvao je prijatelj koji pomaže u organizovanju ‘neutralnih konvoja humanitarne pomoći’ u Donbasu.

On je trenutak kada se odazvao pozivu da se pridruži ukrajinskim dobrovoljačkim snagama opisao kao kada „vatrogascu zazvoni alarm“.

Prošle nedelje Vali je radio kao kompjuterski programer u Kanadi. Sada se, međutim, sprema da se bori protiv ruskih vojnika na lokaciji u Ukrajini udaljenoj skoro 8.000 kilometara.

„Još uvek sam programirao pre nedelju dana. Sada iznosim protivtenkovske projektile iz skladišta da ubijam ljude. To je moja realnost trenutno“, rekao je Vali za CBC njuz.

Više od 20.000 ljudi iz 52 zemlje već se dobrovoljno prijavilo da se bori protiv vojske Rusije u Ukrajini, gde će služiti u novoformiranoj međunarodnoj legiji, izjavio je prošlog vikenda ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Vali je dočekan zagrljajima lokalnog stanovništva nakon što je stigao u Ukrajinu u petak 4. marta zajedno sa trojicom bivših kanadskih vojnika.

Grupa veterana dobrovoljaca trenutno je smeštena u napuštenoj kući i uskoro planira da se poveže sa ukrajinskim odbrambenim snagama.

Ukrajina planira da formira rezervnu jedinicu od oko 10.000 obučenih oficira i više od 120.000 dobrovoljaca za odbijanje ruskih snaga.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *