Nepoznat dron prošao kroz tri NATO države i pao u Zagrebu: Niko ga nije primetio

Pad drona na Zagreb otkrio je ogroman sigurnosni problem Severnoatlantske alijanse.

Prema dosad prikupljenim podacima, dron TU 141 proleteo je kroz vazdušni prostor dve članice Alijanse, a da nije uočen, niti su sigurnosni sistemi reagovali.

Letelica je išla brzinom od 700 kilometara na sat na visini od 1300 m i nijedan sistem nadzora vazdušnog prostora nije ga uočio.

U ovom slučaju je bila reč o nenaoružanim dronu, ali pitanje je da li bi kroz sistem kontrole vazdušnog prostora NATO neopaženo prošao i neki projektil ili raketa.

U trenutku kada su članice NATO u visokom stanju pripravnosti zbog rata u Ukrajini, sasvim je neverovatno da se dogodi ovakav propust.

Hrvatska na svojoj teritoriji ima nekoliko radara FPS 117. Jedan od njih je na Sljemenu, a drugi na Papuku.

Sagovornici Jutarnjeg, upućeni u ovu tematiku, tvrde kako ovi radari nisu u mogućnosti da lociraju ovakvu letelicu.

Podsećaju kako su dronovi u prostore Saudijske Arabije i drugih zemalja ulazili bez ikakvog nadzora.

Otkrivaju kako u ovom trenutku zapravo i nema prevelike mogućnosti radarskog lociranja ovakvih letelica zbog male refleksije i niskog leta. Navode da je u ovom slučaju najverovatnije došlo do otkazivanja sistema uređaja za situacijsku svesnost letelice te se ona izgubila i letela dok je imala goriva.

Kako je nešto ranije potvrdio i premijer Andrej Plenković, dron je u vazdušni prostor Hrvatske ušao iz Mađarske, a prema objašnjenjima mađarskog premijera Viktora Orbana, u Mađarsku je stigla iz pravca Rumunije.

Hrvatska strana stupila je u kontakt sa ukrajinskom vladom da vide imaju li oni podatke kako je letelica došla čak do Zagreba.

“Istražuje se da li je reč o grešci ili izgubljenoj kontroli. Letelica je letela nekoliko minuta iznad Hrvatske i potom se srušila u Zagrebu. Dobro je da nema povređenih, da je pala na deo koji nije stambeni. Sve službe provode istragu i svi će maksimalno učiniti napore da se što pre utvrde razlozi dolaska, a onda i rušenja letelice”, poručio je premijer Hrvatske iz Pariza, gde se održava neformalni samit EU o Ukrajini.

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković rekao je da je letelicu uočila Hrvatska kontrola vazdušne plovidbe i da je 3,5 minuta dron bio vidljiv na radaru, kako dolazi iz smera severoistoka. Rekao je i da ta kontrola prati civilno vazduhoplovstvo pa je uputio na vojsku.

“Smatram svojom dužnošću da se obratim javnosti. Znamo kakav je objekat i odakle je doleteo. Nismo dobili nikakvu informaciju iz predostrožnosti. On je leteo iznad Mađarske 40 minuta, proveo 7 minuta iznad hrvatske teritorije. Ovo je ozbiljan incident i tako ga tretiramo”, rekao je Zoran Milanović, predsednik Hrvatske.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *