Šta će se dogoditi ako Rusi zaustave isporuku gasa u Evropu?

SAD, Velika Britanija i EU najavili su da će ograničiti uvoz ruske nafte. Ovaj potez usledio je nakon što je Rusija upozorila da bi mogla da prekine isporuku gasa evropskim zemljama ako se uvede zabrana prodaje ruske nafte, piše BBC.

SAD najavljuje potpunu zabranu uvoza ruske nafte i gasa nakon što je Ukrajina pozvala na proširenje sankcija. Velika Britanija će do kraja godine postupno ukinuti uvoz ruske nafte, a EU smanjuje uvoz za dve trećine. Vlada Velike Britanije kaže da im to daje dovoljno vremena da pronađu alternativne dobavljače.

Zamenik ruskog premijera Aleksandar Novak rekao je da bi odbijanje ruske nafte dovelo do “katastrofalnih posledica po globalno tržište”. Cene nafte i gasa već su naglo porasle i mogle bi još više da rastu ako Rusija zaustavi izvoz.

Koliko nafte izvozi Rusija?

Rusija je treći najveći proizvođač nafte u svetu, iza SAD-a i Saudijske Arabije. Od oko pet miliona barela sirove nafte koju izvozi svaki dan, više od polovine odlazi u Evropu. SAD su manje zavisne, s oko 3% nafte uvezene iz Rusije 2020. godine.

Šta je sa alternativnim izvorima nafte?

Ben Mekvilijams kaže da bi trebalo da bude lakše da se pronađu alternativni dobavljači nafte nego gasa jer nema toliko gasovoda. Nešto nafte dolazi iz Rusije, ali ima i velikih količina s drugih strana. SAD traže od Saudijske Arabije da povećaju svoju proizvodnju nafte, ali je ova zemlja dosad odbijala američke zahteve za povećanje proizvodnje kako bi se smanjile cene nafte.

Saudijska Arabija je najveći proizvođač u OPEC-u, naftnom kartelu koji proizvodi oko 60% sirove nafte kojom se trguje na međunarodnom tržištu. Zbog toga OPEC ima ključan uticaj na cene nafte. Rusija nije u OPEC-u, ali s njim od 2017. sarađuje na postavljanju ograničenja proizvodnje nafte kako bi se kontrolisala zarada za proizvođače.

SAD također nameravaju da ublaže venecuelanske naftne sankcije. Nekada je Venecuela bila ključni američki dobavljač nafte, ali u poslednje vreme svoju naftu uglavnom prodaje Kini.

Šta bi se dogodilo kad bi ruski gas prestao da pristiže u zapadnu Evropu?

Ionako visoke cene grejanja još bi više porasle. Ruski gas čini oko 40% uvoza prirodnog gasa u EU. Ako bi ovaj izvor presušio, Italija i Nemačka bi bile posebno ranjive. Evropa bi se mogla okrenuti drugim izvoznicima kao što su Katar, Alžir i Nigerija, ali postoje praktične prepreke brzom povećanju proizvodnje u tim zemljama.

Rusija osigurava samo oko 5% britanskog uvoza gasa, a SAD uopšte ne uvozi ruski gas. Međutim, cene u Velikoj Britaniji i SAD-u ipak su značajno porasle zbog štetnog učinka slabije ponude.

Može li da se pronađe alternativa ruskom gasu?

Ne baš lako.

“Teže je zameniti dobavljača gasa jer imamo te velike cevovode koji dovode ruski gas u Europu”, kaže Ben Mekvilijams, analitičar energetske politike.

Analitičari smatraju da bi Evropa mogla da uvozi više tečnog prirodnog gasa (LNG) iz SAD ako bi Rusija zaustavila isporuke. To bi takođe moglo da povećati korištenje drugih izvora energije, ali to nije ni jednostavno ni brzo.

“Obnovljivim izvorima treba vremena da se uvedu u korištenje, pa to kratkoročno nije rešenje. Dakle, ono što može da napravi razliku za sledeću zimu je promena goriva, odnosno otvaranje elektrana na ugalj, kao što Italija i Nemačka planiraju da učine u slučaju nužde”, kaže analitičarka Simone Taljapjetra.

Evropska unija je predložila plan da Evropa postane nezavisna od ruskih fosilnih goriva pre 2030. godine, što uključuje mere za diversifikaciju snabdevanja gasom i zamenu gasa u grejanju i proizvodnji električne energije.

Šta bi se moglo dogoditi sa računima?

Potrošači će se suočiti s rastućim računima za energiju i gorivo kao rezultatom ovog rata. U Velikoj Britaniji računi za energiju su pod vladinom kontrolom. Ali računi će porasti za 700 funti, na oko 2.000 funti, u aprilu kada se poveća limit cene. Očekuje se da će dostići oko 3.000 funti kada se gornja granica ponovno poveća ove jeseni.

Cene benzina i dizela u Velikoj Britaniji takođe su porasle, a očekuje se da će benzin dostići 1,75 funti po litri ako se rat nastavi. U SAD-u su troškovi benzina dosegli najviši nivo od 2008. godine, a Američki automobilski savez kaže da su cene samo prošle nedelje porasle 11%.

“Ako se nađemo u situaciji da ruska nafta i gas prestanu da pristižu u Evropu, možda ćemo morati da kažemo domaćinstvima da smanje termostate za jedan stepen Celzijusa što može da uštedi značajne količine gasa”, kaže Mekvilijams.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *