UDARNO: Poslednja čudna ideja Vašingtona za Rusiju – Niko ne zna kako će ovo izvesti

Pokušaji SAD da „zamrznu” ruske zlatne rezerve pretvoriće se u fijasko. Američki finansijski analitičari su izrazili ove zaključke.

Sjedinjene Države su zajedno sa svojim partnerima uvele veliki broj sankcija Rusiji usmerenih na bankarski sektor zemlje.

Kao rezultat ovih akcija, Ruska Federacija je izgubila pristup brojnim finansijskim sistemima i zapadnom finansiranju. Prema mišljenju američkih stručnjaka, Vašington ne namerava da stane na tome – njegov sledeći cilj mogu biti zlatne rezerve Ruske Federacije. Ovo prenosi The Daily Reckoning (TDR).

„Poslednja čudna ideja Vašingtona je zamrzavanje ruskog zlata“, kažu stručnjaci.

Autori The Daily Reckoninga su primetili da Centralna banka Ruske Federacije raspolaže ogromnom količinom zlatnih poluga, čija je vrednost 150 milijardi dolara.

To su ogromna sredstva, a političari Sjedinjenih Država žele da liše Rusiju pristupa ovoj imovini. Kako to planiraju da urade, još uvek nije poznato, ali su činjenicu ovakvih razgovora potvrdili brojni mediji.

Po mišljenju stručnjaka, ova inicijativa je potpuno čudna – ako SAD pokušaju da je sprovedu, neće uspeti.

Zlatne rezerve Rusije nalaze se u trezorima koji se nalaze na teritoriji Ruske Federacije. Sjedinjene Države nemaju pristup ovoj imovini, a čak i uz veoma jaku želju, neće moći da dođu do njih.

Druga stvar je da je Moskva, kao i mnoge druge zemlje, čuvala svoj plemeniti metal u američkim bankama, ali je zlato u Rusiji.

„Zlato je u Rusiji. Jedini način da se zamrzne je da ga ostave napolju zimi“, podsmevaju se analitičari.

Rusija bi ovu imovinu mogla da koristi za obavljanje finansijskih transakcija zaobilazeći sankcije Zapada, a SAD neće moći ništa da učine povodom toga.

Štaviše, Centralna banka Ruske Federacije može nastaviti da dopunjuje svoje zlatne rezerve, pošto plemeniti metal nabavlja ne na zapadnim berzama, već direktno iz ruskih rudnika.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *