BLIZU VRUĆE FAZE: Bajden zabranio prodaju dolara Rusiji

SAD ukidaju trgovinske povlastice Rusiji zbog napada na Ukrajinu, rekao je američki predsednik Džo Bajden.

On je u obraćanju u Beloj kući dodao da će u okviru tih mera SAD zabraniti uvoz dijamanata, morskih plodova i votke iz Rusije, prenosi Rojters.

Iz Bele kuće je saopšteno da se uvode sankcije protiv još jednog broja ruskih državljana, uključujući direktore banaka kojima su već uvedene sankcije, kao i poslanike Ruske dume.

Američki predsednik kaže i da će SAD, zajedno sa G7 i Evropskom unijom, pozvati na ukidanje statusa “najpovlašćenije nacije” Rusiji.

“Dok Putin nastavlja svoj nemilosrdni napad, Sjedinjene Države i saveznici i partneri nastavljaju da rade u korak kako bi pojačali ekonomske pritiske na Putina i dodatno izolovali Rusiju na globalnoj sceni”, rekao je on i dodao da će tek najaviti nekoliko novih koraka da “stisnu Putina”.

Džo Bajden je potpisao i dekret kojim se SAD zabranjuje da isporučuje dolarske novčanice Rusiji.

Napominje se da je zabranjen “izvoz, ponovni izvoz, prodaja ili snabdevanje, direktno ili indirektno, iz Sjedinjenih Država ili od strane osoba iz Sjedinjenih Država, gde god da se nalaze, novčanica denominiranih u američkim dolarima vladi Rusije Federaciji ili bilo kojoj osobi koja se nalazi u Ruskoj Federaciji”.

Ranije je i EU zabranila prodaju, snabdevanje, izvoz u Rusiju novčanica denominiranih u evrima.

Rusiji se ukidaju trgovinske povlastice

Sjedinjene Države, zajedno sa članicama G7 i Evropskom unijom, preduzeće danas korake za ukidanje trgovinskih povlastica Rusiji.

To otvara put za uvođenje tarifa na širok spektar ruske robe, javlja Rojters pozivajući se na dobro obaveštene izvore.

Američki predsednik Džo Bajden će te planove objaviti u Beloj kući u 10:15 časova po istočnoameričkom vremenu (15:15h GMT), rekao je jedan od izvora, koji je želeo da ostane anoniman.

Bela kuća je saopštila da će Bajden najaviti “nastavak akcija zbog odgovornost Rusije za njen ničim izazvan i neopravdani rat protiv Ukrajine”, ali nije iznela konkretne detalje.

Rusija svoji akciju u Ukrajini naziva “specijalnom operacijom”.

Oduzimanje statusa povlašćene nacije Rusiji otvara put Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima da uvedu tarife na širok spektar ruske robe, što će dodatno pojačati pritisak na ekonomiju koja već ide u “duboku recesiju”.

Koordinisani potezi Vašingtona, Londona i drugih saveznika dolaze povrh niza sankcija bez presedana, kontrole izvoza i bankarskih restrikcija s ciljem da se izvrši pritisak na ruskog predsednika Vladimira Putina da okonča najveći vojni sukob u Evropi od Drugog svetskog rata, navodi Rojters.

Svaka zemlja će morati da sprovede izmenu trgovinskog statusa Rusije na osnovu sopstvenih nacionalnih procedura, rekla su dva izvora britanske agencije.

U Sjedinjenim Državama, za ukidanje statusa “trajnih normalnih trgovinskih odnosa” (PNTR) Rusiji, potrebna je saglasnost Kongresa, ali poslanici u oba doma i sa obe strane političkog koridora već su signalizirali podršku, rekla su dva zvaničnika.

“Predsednik Bajden i administracija cene dvopartijsko rukovodstvo Kongresa i njihove pozive za povlačenje PNTR-a”, rekao je jedan od zvaničnika, dodajući da će Bela kuća raditi zajedno poslanicima na zakonu za ukidanje trgovinskog statusa Rusije.

Neviđene, sveobuhvatne sankcije koje su uvedene ruskim bankama i eliti, zajedno sa merama kontrole izvoza raznih tehnologija, već su izazvale krater u ruskoj ekonomiji, zbog čega Međunarodni monetarni fond sada predviđa da će ta zemlja “zaroniti” u duboku recesiju ove godine.

Rusija je 2019. godine bila 26. najveći trgovinski partner SAD-a, sa oko 28 milijardi dolara u međusobnoj trgovini, prema podacima Kancelarije američkog trgovinskog predstavnika.

Najveći uvoz iz Rusije uključivao je mineralna goriva, plemenite metale i kamen, gvožđe i čelik, đubriva i neorganske hemikalije, što su sve proivodi koji bi sada mogli da se suoče sa višim carinama kada Kongres donese odluku da Rusiji ukine status povlašćene nacije.

Bajden je prošlog utorka uveo zabranu uvoza ruske nafte, gasa i uglja.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *