DA LI TO BRIŠU TRAGOVE? – Panika u SZO, obratili se Ukrajini: “Sve uništite”

SZO preporučila je Ukrajini da uništi veoma opasne patogene koji se čuvaju u laboratorijama u toj zemlji, kako bi sprečila moguće curenje.

SZO je istakla da je nekoliko godina sarađivala sa ukrajinskim medicinskim vlastima kako bi pomogla u primeni bezbednosnih praksi.

“U okviru ovog rada, SZO je snažno preporučivala Ministarstvu zdravlja Ukrajine i drugim nadležnim organima da unište posebno opasne patogene, kako bi se sprečilo eventualno curenje“, navodi se u elektronskom pismu koji je ova organizacija uputila agenciji Rojters.

Svetska zdravstvena organizacija, međutim, nije saopštila kada je preporuka data, niti je dala konkretne informacije o vrstama patogena ili toksina koji se čuvaju u ukrajinskim laboratorijama.

Nije poznato i da li su preporuke SZO sprovedene.

Ranije je zamenica američkog državnog sekretara Viktorija Nuland izjavila da u Ukrajini postoje biološki istraživački objekti, kao i da Kijev i Vašington sada rade na sprečavanju da materijali koji su tamo akumulirani dospeju u ruke ruskih snaga.

Ministarstvo odbrane Rusije je u reagovanju navelo da je ovim rečima Nulandova potvrdila učešće Pentagona u vojno-biološkim programima u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane Rusije ranije je održalo prezentaciju iz koje proizilazi da su Sjedinjene Američke Države potrošile više od 200 miliona dolara na rad bioloških laboratorija u Ukrajini, a koje su učestvovale u američkom vojno-biološkom programu, prenosi Sputnjik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *