Plenković o nepoznatom dronu srušenom usred Zagreba: “Ovo je bila čista i jasna pretnja”

Premijer Hrvatske Andrej Plenković obići će s članovima vlade mesto pada bespilotne letelice u Zagrebu gde se vrši istraga.

Na mesto pada stigli su i Robert Hranj, Tomo Medved, Mario Banožić i ostali članovi vlade. Istraga o padu letelice nastavljena je i jutros.

Uviđaj koji policija sprovodi zajedno s vojnom policijom nastavlja se u užoj zoni mesta događaja, gde će pokušati vađenje dela letelice koji je ostao ukopan u zemlju.

“Ne znamo čija je letelica bila. Letela je nad Hrvatskom sedam minuta i pala ovde. U nesreći smo imali puno sreće da niko nije stradao. Oštećeno je 40-ak automobila”, rekao je Plenković.

“Ovo je teoretski mogla biti Budimpešta, Ljubljana… Treba nam intenzivna saradnja, da se na vreme obavesti da se nešto događa. Je li to bilo slučajno ili namerno, još uvek ne znamo. Pokušaćemo iskopati letelicu. Komuniciraćemo s državama koje imaju vredne informacije”, dodao je Plenković.

“Ovo upućuje na potrebu saradnje NATO-a. Ovakvu situaciju ne možemo tolerisati niti bi se ona smela dogoditi. Ovo je bila čista i jasna pretnja i tu se moralo reagovati i u NATO-u i u EU. Radićemo na tome da podignemo spremnost ne samo nas nego i drugih”, dodao je.

“Sreća je da se nije dogodilo nešto puno gore. Premijer Orban je o ovome saznao nakon mene. Napisao sam pismo i želim odgovore kako se ovako nešto moglo dogoditi”, nastavlja Plenković.

“Ovo je moglo pasti na nuklearnu elektranu u Mađarskoj. Očito je da nije došlo do dobre reakcije i da druge zemlje nisu dobro reagovale. Sad imamo test iz kojeg moramo naučiti i puno bolje reagovati”, dodaje.

“Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili”

“Pisao sam NATO-u, mislim da su oni to jako ozbiljno shvatili. Ovo je incident koji se ne smie dogoditi. Mislim da mi to nismo umanjivali. S obzirom da nije bilo žrtava, verovatno je reakcija – dobro je. Da je bilo žrtava sigurno bi reakcija bila drugačija”, kaže Plenković.

“Ova situacija je trajala sedam minuta. Da smo znali, pitanje je bismo li mi stigli reagovati na vrieme. Letelica je letela ogromnom brzinom. Vremenski period je bio kratak. Koliko ja znam, nije bilo još letelica koje su letele prema Hrvatskoj. Bilo je nekih spekulacija, ali niti jedna nije potvrđena. Ovo je situacija koja se dogodila na način koji je bio nepredviđen. Nakon ovog će budnost svih biti puno veća”, rekao je.

Kaže da je na Mađarskoj da utvrdi kako se incident dogodio jer je na njihovom području letelica bila puno duže. “To je njihov problem, ja ne mogu spekulisatio tome”, rekao je.

“Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno”

“Da ja sad kažem da je sve divno i dobro, to bi bilo smešno. Da vam letelica leti 7 minuta i padne na glavni grad… Kako se to dogodilo, je li to slučajno, je li to provokacija, ko je to napravio… To trebamo utvrditi. Ali ne trebaju građani brinuti”, nastavlja Plenković te kaže da još uvek ne zna odakle je došla letelica.

“Stručnjaci iz vojske, DORH-a, svi stručnjaci će dati svoj doprinos da se utvrdi odakle je došla letelica. Juče sam direktno s aerodroma u vladu da dobijem sve informacije. Obavestuću Orbana o svemu i svi sustavi će se sada baviti istragom”, nastavlja Plenković.

“Očito je letelici nestalo goriva. Da je bilo više goriva verojatno bi pala negde drugde. Pustimo sad stručnjake da obave uviđaj”, rekao je na kraju Plenković.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *