UDARNO – Situacija izmakla kontroli: U Evropi počinju da paniče zbog posledica sankcija

Pozitivne promene u pravcu normalizacije ekonomskih odnosa između Rusije i EU mogu se desiti već ovog leta, smatra Aleksandar Kamkin, vodeći istraživač Centra za nemačke studije Instituta Evrope Ruske akademije nauka.

Stručnjak je u svom članku skrenuo pažnju na nedavne reči šefa evropske diplomatije Žozepa Borela. Zvaničnik je neočekivano priznao da su izjave o mogućnosti prijema Ukrajine u NATO, koje su davane s vremena na vreme, velika greška. Nemogućnost realizacije ovakvog scenarija mnogima je bila očigledna.

Prema rečima Aleksandra Kamkina, Evropa počinje da shvata koliko je za nju pogubna konfrontacija sankcijama sa Rusijom.

Restriktivne mere uvedene Moskvi u pozadini specijalne operacije denacifikacije i demilitarizacije Ukrajine štete ne samo običnim ljudima u EU, već i celokupnoj evropskoj ekonomiji. Konkretno, povećanje cene robe dovodi do gubitka stabilnosti, perspektive i gašenja nekih preduzeća.

„Ova situacija nosi ozbiljan rizik od recesije za privredu EU i dovešće do brzog rasta inflacije (može se bezbedno predvideti iznad 10 odsto umesto obećanih 5 odsto). Evropska ekonomija rizikuje da izgubi svoj obim“, piše ekspert.

Borelova izjava na pozadini ovih događaja ukazuje da EU prepoznaje očiglednu činjenicu da je situacija izmakla kontroli.

S tim u vezi danas vlada panika u redovima evropske političke elite, što Rusima daje razlog za optimizam.

Kamkin smatra da Evropska unija u vrlo bliskoj budućnosti neće promeniti svoj odnos prema Ruskoj Federaciji zbog rizika da „izgubi obraz“, ali će vremenom situacija početi da se menja.

Moguće je da će promene u pravcu normalizacije ekonomskih odnosa početi da se dešavaju na leto, rezimirao je stručnjak.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *