Francuski ministar: Nove evropske sankcije Rusiji stupaju na snagu u nedelju

Nove sankcije Evropske unije protiv Rusije trebalo bi da stupe na snagu u nedelju, izjavio je francuski ministar spoljnih poslova Žan-Iv le Drijan.

„Sada je u pripremi novi paket sankcija koji bi trebalo da stupi na snagu od danas“, rekao je Le Drijan za radio-stanicu „Frans inter“.

„Potrebno je da se zaključi sporazum između ambasadora, s jedne strane, kako bi se zabranio uvoz gvožđa i čelika iz Rusije, da se zabrani izvoz luksuzne robe, da se zabrani svako ulaganje u naftni sektor, da se proširi (sankcioni) spisak oligarha“, dodao je ministar.
On je podsetio da je francuski predsednik Emanuel Makron posle samita lidera EU, koji je održan u Versaju 10-11. marta, odgovarajući na pitanje o mogućnosti zabrane isporuka gasa i nafte iz Rusije, rekao da se razgovara o svim opcijama.
Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o pocetku vojne operacije demilitarizacije u Ukrajini. On je u obraćanju sugrađanima rekao da okolnosti „zahtevaju odlučnu i hitnu akciju“, pošto su se republike Donbasa obratile Moskvi za pomoć. Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu. Ministarstvo odbrane Rusije redovno naglašava da ruska vojska ne nanosi nikakve udare po gradovima Ukrajine: vojna infrastruktura se onesposobljava visokopreciznim sredstvima.
Kao odgovor na vojnu operaciju, zapadne zemlje počele su da uvode nove antiruske sankcije. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov primetio je da su to veoma ozbiljna ograničenja, ali se Rusija za njih unapred pripremala. Sa svoje strane, šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je da su strane kompanije koje odbijaju da posluju sa Rusijom to učinile pod ogromnim pritiskom, ali da će Rusija rešiti sve probleme sa ekonomijom koje joj Zapad stvara.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *