KINESKI EKSPERTI: Putinov manevar zaprepastio Zapad – To ni u snu nisu očekivali

Rusko rukovodstvo je pokrenulo proces depresijacije američkog dolara i jedinstvene evropske valute, donevši dve strateški ispravne odluke. Ovo pišu analitičari kineskog izdanja NetEase.

SAD i evropske zemlje uvele su Rusiji restriktivne mere bez presedana. To je bila reakcija na specijalnu vojnu operaciju koju su izvele Oružane snage Ruske Federacije za pružanje pomoći narodnim republikama Donbasa.

„Putin je iskoristio samo jedan trik da potpuno zapanji ove zemlje, odlučio je da će rublja biti neophodna za kupovinu ruskih energenata. To je omogućilo da se kurs rublje trenutno podigne na prethodni nivo“, pišu kineski analitičari.

Zapad se pokazao potpuno nespreman na to da će Rusija, „saterana u ćošak“, moći brzo da pronađe tačku proboja pritiska sankcija.

Pritom, Moskva se tu nije zaustavila, ispalila je kontra adut.

Ne tako davno zamenik predsednika Saveta bezbednosti RF Dmitrij Medvedev najavio je nameru Rusije da izvozi prehrambene proizvode isključivo u prijateljske zemlje, u državama u kojima neće biti mesta ni za dolar ni za evro.

Takav korak Moskve ne samo da dovodi do još veće depresijacije glavnih svetskih valuta, već stvara i pretnju prehrambene krize na Zapadu.

S obzirom na to da setvena kampanja u Ukrajini ove godine postavlja velika pitanja, jedino Rusija ostaje najveći snabdevač žitom. Ona će diktirati svoje uslove, rezimiraju kineski analitičari.

Takođe, stižu vesti da se uvećava broj evropskih država koje će ubuduće poštovati uslove Rusije da kupuju energente, đubrivo i pšenicu za rublje.

Očigledno da je Rusija mnogo jači protivnik nego što je Zapad računao.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *