PEKING: Četiri razloga zašto brod američko-indijskog prijateljstva nije izdržao rusku oluju

SAD ne uspevaju da pridobiju Indiju na svoju stranu u kontekstu ruske operacije u Ukrajini. Nju Delhi neće postati pion u američkoj igri i namerava da nastavi da razvija odnose sa Moskvom i Pekingom. Ovako je novinski organ Komunističke partije Kine Global Times ocenio protekle američko-indijske razgovore.

Dan ranije su Amerikanci i Indijci održali sastanke na visokom nivou: Bajden i Modi su razgovarali virtuelno, a čelnici ministarstava odbrane i spoljnih poslova dve zemlje komunicirali su licem u lice u formatu 2+2 u Vašingtonu.

Glavna tema razgovora bila je Ukrajina, odnosno neutralna pozicija Indije po ovom pitanju, koja je pogodila mnoge na Zapadu, kažu kineski analitičari.

NJu Delhi ranije nije želeo da osudi Moskvu za specijalnu operaciju, a još manje da se pridruži antiruskim sankcijama. Vašington je hitno morao da ispravi situaciju, ali za to nije imao dovoljno argumenata, siguran je Peking.

„Brod američko-indijskog prijateljstva nije izdržao rusku oluju, a pojavile su se razlike u stavovima Vašingtona i NJu Delhija povodom ukrajinske krize“, navodi Global Times u uvodniku. Amerikancima nije pomoglo ni članstvo Indije u QUAD, niti primamljivost obećanja viza i tehnologije.

Kako objasniti otpornost Indijaca? Kinezi razlikuju četiri tačke po ovom pitanju.

Prvo, ponašanje Ukrajine: U očima NJu Delhija, ona nema pravo da ugrožava bezbednost drugih zemalja, a posebno Rusije, – govorimo o planovima Kijeva za ulazak u NATO.

Drugo, samovolja Sjedinjenih Država. Svet u razvoju, uključujući Indiju, bio je začuđen kako je Zapad koristio sankcije u pokušaju da kazni Rusiju.

Treće, dvostruki standardi Vašingtona u odnosu na NJu Delhi. U nekim slučajevima, Amerikanci hvale Indiju kao „najveću demokratiju na svetu“, u drugim je kritikuju zbog „rastućeg nacionalizma“. Istovremeno, njihovo „iskustvo napuštanja saveznika i partnera“ igra protiv samih Sjedinjenih Država, podsećaju u Pekingu.

Četvrto, Indija ne samo da neguje svoju stratešku autonomiju u spoljnoj politici, već je naučila i da čvrsto sledi svoje interese. Stoga neće odustati od profitabilne trgovine sa Rusijom i čak je povećala uvoz ruskih energenata.

 

 

Nije igrao ni antikineski faktor: Indija se nada da će održati interakciju sa NR Kinom, pošto su „komšije koje se ne mogu razdvojiti“, primećuje Global Times.

„Ako Vašington pusti Indiju, to će značiti da je njegova retorička „borba za demokratiju protiv autokratije“ osuđena na neuspeh i da neće uspeti da formira sveobuhvatnu mrežu sankcija Rusiji“, zaključuju Kinezi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *