Američki vojni analitičar: Ruska pobeda u vojnoj operaciji u Ukrajini biće jedna od najneverovatnijih u modernoj istoriji

Ruska pobeda u vojnoj specijalnoj operaciji u Ukrajini biće jedna od najneverovatnijih u modernoj istoriji, rekao je Skot Riter, američki vojni analitičar i bivši inspektor UN za oružje u Iraku, tokom vebinara o događajima u Ukrajini.

On je naglasio da Rusija samouvereno pobeđuje u specijalnoj operaciji u Ukrajini, o čemu svedoče svi pokazatelji.

„Imamo rat velikih razmera u Ukrajini i Rusija u njemu odlučno dobija. Činjenica je da Rusija odlučno pobeđuje u ratu. Vidimo sve pokazatelje“, citira Ritera RIA Novosti .

Američki vojni analitičar je primetio da će Rusija nesumnjivo pobediti u ovoj specijalnoj operaciji, ali su zapadni mediji to namerno prećutali.

„Imam dosta iskustva u ovoj oblasti. Celog života proučavam vojne karte. I kažem vam: koji god pokazatelj da pogledate, Rusija je pobedila u ovom ratu. Verujem da je u procesu završetka jedna od najzapanjujućih vojnih pobeda u modernoj istoriji. Ali nećete čuti za to, jer mediji vrte upravo suprotnu tezu“, dodao je Riter.

Prema Riteru, ruska vojska koristi veoma efikasnu taktiku da zadrži neprijateljske snage na mestu. On je sugerisao da ruske oružane snage neće da zauzmu Kijev, već su tamo okovale ukrajinske trupe. Slična taktika korišćena je i u Odesi, gde se nalazi značajan deo Oružanih snaga Ukrajine.

„Ako neprijatelj ovde ima veliku koncentraciju trupa, a ja koncentrišem mnogo trupa ispred sebe, on neće moći da pomeri trupe jer mu prete moje snage, objasnio je vojni ekspert.

On je naglasio da Rusija uspešno napada skladišta goriva i municije. Nedostatak goriva čini ukrajinsku opremu beskorisnom, bez nje Oružane snage Ukrajine ne mogu manevrisati i transportovati pojačanje.

„A šta je rezervoar bez dizel goriva – kovčeg. A kamion bez benzina? Još jedan kovčeg. Sva skladišta municije su dignuta u vazduh. Šta je to artiljerijski top bez municije? Mogućnost pogibije“, sumira američki analitičar.

Riter veruje da je specijalna operacija „već u završnoj fazi“.

Rusija je 24. februara pokrenula vojnu operaciju demilitarizacije i denacifikacije Ukrajine. Ruski predsednik Vladimir Putin je napomenuo da je specijalna operacija izvedena kako bi se „zaštitili ljudi koji su već osam godina bili izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima”.

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da rusko vojno osoblje tokom specijalne operacije koja je u toku onemogućava samo vojnu infrastrukturu. Kako navodi agencija, Oružane snage Rusije su 25. marta završile glavne zadatke prve etape – značajno su smanjile borbeni potencijal Ukrajine.

Leave a Reply

Your email address will not be published.