Kako je uništena ruska elitna krstarica „Moskva“?

Ako se pokaže da je istina da je ruska raketna krstarica „Moskva“ potonula zbog ukrajinskog napada, biće to najveći ratni brod potopljen u poslednjih 40 godina.

Podsetimo, rusko ministarstvo obrane objavilo je u četvrtak uveče da je Moskva potonula za vreme pokušaja tegljenja u luku po olujnom vremenu. Rusi tvrde i da je zapovedni brod ruske Crnomorske flote prethodno teško oštećen u požaru koji je izazvala eksplozija municije.

S druge strane, ukrajinski izvori navode da je požar rezultat njihovog napada protivbrodskim raketama „Neptun“. Ako se to pokaže kao tačno, to znači da je potonuće „Moskve“ najveći takav slučaj još pd 1982. kada je argentinsku krstaricu „General Belgrano“ torpedirala i potopila južno od Folklandskih ostrva, u britansko-argentinskom sukobu, britanska nuklearna podmornica „Konkveror“Tada su smrtno stradale 323 osobe.

Međutim, ruske vlasti kažu da je svih 510 članova posade krstarice „Moskva “ evakuisano s krstarice, što bi ukazivalo na to da je brod napušten u relativno kontrolisanim uvslovima, odnosno da nije stradao od raketa jer bi u tom slučaju sigurno došlo do gubitaka među posadom.

Raketna krstarica „Moskva“, klase „Slava“, bila je treće najveće plovilo u aktivnoj ruskoj floti i jedno od njenih najteže branjenih sredstava, rekao je za BBC pomorski stručnjak Džonatan Bentam s Međunarodnog instituta za strateške studije.

Bila je opremljena troslojnim sistemom protivvazdušne odbrane koji mu je, ako je ispravno funkcionisao, trebao dati tri prilike za odbranu od napada projektila „Neptun“.

Uz raketnu odbranu srednjeg i kratkog dometa, odbrana je uključivala i šest sistava radarski kontrolisanih protivzračnih topova velike brzine (CIWS) kao poslednje sredstvo protivraketne odbrane.

„Sistav može da ispali 5.000 metaka u minuti, stvarajući zapravo zid od topovskih zrna oko krstarice, njegove poslednje linije odbrane“, objasnio je Bentam za BBC.

Ukrajinski pak tvrde da su protivvazdušnu odbranu krstarice „zaposlili“ lažnim napadima bespilotnih letelica „Bajraktar“, kako bi što kasnije reagovala na udar protivvrodskim raketama.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *