Ruski politikolog veruje da će Peking iskoristiti istorijsku slabost Vašingtona

Kina razmišlja o vraćanju Tajvana pod svoju kontrolu. Politikolog Nikita Mendkovič veruje da će Peking iskoristiti istorijsku slabost Vašingtona.

Okidač za napetost u oblasti Tajvana bila je poseta grupe američkih kongresmena ostrvu. Kina je odlučila da na ovaj neprijateljski korak odgovori vojnim vežbama. Politikolog Nikita Mendkovič, šef Evroazijskog analitičkog kluba, u intervjuu za Cargrad rekao je da je eskalacija sukoba na Tajvanu više nego verovatna. Uostalom, Peking kuje planove za povratak Tajvana još od zime ove godine.

Drugo je pitanje zašto bi se SAD mešale u ovaj sukob. Nikita Mendkovič daje nedvosmislen odgovor: to je problem pozicioniranja Vašingtona u regionu.

Prvi signal vojne slabosti NATO-a bili su događaji u avgustu u Kabulu. Sada su to očigledni porazi ukrajinske vojske, koja je i „proksi“ proameričke alijanse.

Shodno tome, SAD se plaše domino efekta, uključujući akciju protiv njenih satelita na Tajvanu. Zbog toga se ovim postupcima pokušava više odvratiti Peking od mogućih pokušaja da se reši tajvansko pitanje na pozadini istorijske slabosti Vašingtona, objasnio je politikolog.

Nikita Mendkovič je primetio da bi SAD radije „zabole glavu“ protiv Tajvana nego da naprave kompromis u ovoj situaciji. Ko zna, možda će upravo takva taktika pokvariti planove Vašingtona za svetsku dominaciju.

Leave a Reply

Your email address will not be published.