SIGNAL ZA SVETSKI RAT: Rusija prvi put upotrebila bombardere dugog dometa za napad u Mariupolju

Na You Tube se pojavio snimak bombardovanja bombardera Tu-22M3 na položaje trupa “Azov” u fabrici Azovstal.

Zvanični predstavnik Ministarstva odbrane Ukrajine Oleksandar Motuzjanik rekao je da je rusko vazduhoplovstvo prvi put od početka specijalne operacije upotrebilo bombardere velikog dometa za napad na trupe Oružanih snaga Ukrajine u Mariupolju.

Prema rečima očevidaca na prvoj liniji leve obale Mariupolja – ruska vojska bacila je nešto teško, najverovatnije FAB-1000, ali upotreba FAB-3000 nije isključena, ili  FAB-7000.

Bomba od tri tone stvara onesposobljajuće kontuzije, krvarenje iz nosa i ušiju. Neprijatelj prima udar u radijusu do 158 metara a smrtonosni udar od 39 metara.

U noći 15. aprila, militanti Azova su pokušali da se probiju, duž očuvanog mosta, ali su svi eliminisani.

Za ukrajinske borce ovo je loš znak, jer je visina Tu-22M3 tolika da MANPADS, koje su zemlje NATO-a obezbedile Kijevu, neće moći da se nosi sa njima.

Vojni stručnjaci primećuju da je čak i sistemu PVO S-300 teško da se nosi sa Tu-22M3, jer su bombarderi opremljeni sistemima za elektronsko ratovanje.

Ono što je uznemirujuće u ovoj situaciji je činjenica da je prevashodni zadatak ruskih bombardera TU-22M3 nošenje mnogo opasnijeg tereta poput nuklearnog oružja dugog dometa koje može da napadne i zemlje na drugom kontinentu.

Ruski vojni eksperti često navode primer upotrebe ovih bombardera, kada će ovi avioni otići do krajnjih granica Rusije i odatle ispaliti nuklearne projektile koji dalje mogu leteti do bilo koje tačke na planeti.

Čini se da je ovo vise opasna pretnja Rusije protivnicima koji su umešani u ukrajinsku krizu nego što je bilo potrebe za ovakvom intervencijom. Ovim potezom Rusija šalje signal protivnicima da je spremna i za nuklearni rat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *