„GARDIJAN“: Rusija upozorila da će nakon ulaska Švedske i Finske u NATO, Baltik biti na nišanu ruskog nuklearnog oružja

Ako Finska i Švedska uđu u NATO, Rusija će morati da ojača svoje granice sa ovim zemljama, navodi Gardijan, rekao je zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev.

„U ovom slučaju više neće biti moguće govoriti o bilo kakvom nenuklearnom statusu Baltika – ravnoteža se mora uspostaviti“, dodao je on.

Moskva je upozorila da će biti prinuđena da ojača odbranu na Baltiku ako se Finska i Švedska pridruže NATO-u, uključujući i razmeštanje nuklearnog oružja, piše Gardijan, pozivajući se na zamenika predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrija Medvedeva.

Finska i Švedska, kako objašnjava izdanje, sada razgovaraju o tome da li da napuste politiku nesvrstavanja sa vojnim blokovima koja je vođena decenijama i uđu u NATO.

Istovremeno, lideri dve severne zemlje saopštili su da je uvođenje ruskih trupa u Ukrajinu promenilo „ ceo bezbednosni pejzaž “ u Evropi.

Kako je primetio Medvedev, ulazak Švedske i Finske u NATO će više nego udvostručiti dužinu kopnenih granica alijanse sa Rusijom. Naravno, ove granice će morati da se ojačaju, naglasio je bivši predsednik Rusije.

„ U ovom slučaju, više ne možemo da govorimo o bilo kakvom nenuklearnom statusu Baltika – ravnoteža se mora uspostaviti .

On je takođe podsetio da Moskva do sada nije preduzimala takve mere i da ih neće preduzeti.

„ Ako smo primorani, da: „Imajte na umu da mi ovo nismo predložili “, napisao je Medvedev.

Finska premijerka Sana Marin rekla je u sredu da će Finska, koja deli granicu sa Rusijom od 1.300 kilometara, verovatno doneti odluku o pridruživanju NATO-u „ u narednih nekoliko nedelja “.

A njena švedska koleginica Magdalena Andersson rekla je da “ nema smisla odlagati “ ovu odluku, piše The Guardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *