Rusija objasnila jezive činjenice: Takvu su nam zamku spremili da nismo imali drugog izbora

NATO je polako pretvarao Ukrajinu u antirusiju i spremao njenu vojsku za napad na Rusiju, saopštio je bivši načelnik Kopnenih snaga Rusije major Rustem Klupov.

„Boravak snaga NATO-a na teritoriji Ukrajine je koristan za njih. Sve je išlo ka tome. Rukovodstvo Ukrajine se samim tim ohrabrilo, postalo bezobrazno do granice da je počelo da preti da će napraviti nuklearnu oružje“, rekao je Klupov.

„Drugog izbora, osim da izvedemo preventivni napad, „stavimo ih u ćorsokak“, pomerimo tu pretnju dalje, rusko rukovodstvo nije imalo“, dodao je on.

Klupov je podsetio da je sve počelo još od 1999. godine: potpisivani su dokumenta sa NATO-om, zaključivana partnerstva Ukrajine sa Alijansom, izvođene su zajedničke vojne vežbe sa ukrajinskom vojskom.

„I protiv koga? Sa kim može Ukrajina još da ratuje? Napominjem da vojne vežbe u blizini granica sa Rusijom nisu imale odbrambeni karakter. Sve vojne vežbe su bile ofanzivne“, istakao je Klupov u intervjuu televiziji „Zvezda“.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je 24. februara objavio o početku vojne operacije demilitarizacije Ukrajine.

Putin je istakao da je cilj operacije „zaštita ljudi koji su već osam godina izloženi maltretiranju i genocidu od strane kijevskog režima“. Za to je, prema njegovim rečima, planirano da se izvrši „demilitarizacija i denacifikacija Ukrajine“ i da se privedu pravdi svi ratni zločinci odgovorni za „krvave zločine nad civilima“ u Donbasu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *