U SAD ocenili koje će okolnosti verovatno pomoći Rusiji da zaobiđe sankcije

Nespremnost mnogih zemalja da slede Zapad u uvođenju sankcija Rusiji zbog njenih akcija protiv Ukrajine dovela je do raskola u svetu, a to će verovatno omogućiti Moskvi da zaobiđe restriktivne mere, piše američki list Volstrit džornal.

Kao što je navedeno, zapadni lideri pokušavaju da izgrade globalnu koaliciju kako bi izolovali Rusiju, ali se suočavaju sa otporom velikih zemalja u razvoju, uključujući demokratije kao što su Indija, Brazil i Južna Afrika.

„Ova podela otvara mogućnosti Rusiji da zaobiđe zapadne sankcije i omogućava Moskvi da kaže da je podržana širom sveta“, primećuju autori.

Otpor, podstaknut velikim delom ekonomskim interesima, ograničava pritisak na predsednika Vladimira Putina i pokazuje kako se države grupišu na svetskoj sceni – što podseća na Hladni rat, kada su mnoge zemlje pokušavale da izbegnu rivalstvo između SAD i Sovjetskog Saveza.

Jedan primer je Saudijska Arabija, koja je, kao dugogodišnji strateški partner SAD, odbila da osudi Moskvu i na poziv Vašingtona nije povećala proizvodnju nafte kako bi obuzdala rast cena.

„Kina gleda na Rusiju kao na saveznika u suočavanju sa SAD i njihovim zapadnim saveznicima. Dva suseda nastoje da unište svetski poredak predvođen SAD i nateraju Peking i Moskvu da kontrolišu svoje regione“, navodi se u članku.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *