Hazin objasnio zašto Rusija neće oduzeti imovinu stranim kompanijama koje su otišle iz Rusije

Rusija će uvesti spoljno upravljanje zapadnim kompanijama koje izlaze iz zemlje, ali neće eksproprisati njihovu imovinu. Ekonomista Mihail Hazin objasnio je logiku delovanja Ruske Federacije.

Imovina stranih kompanija koje napuštaju Rusiju može se preneti pod spoljno upravljanje – odgovarajući nacrt zakona podnet je Državnoj dumi sredinom aprila.

Prema Hazinu, predložene mere imaju za cilj održavanje privredne aktivnosti subjekata, pre svega kao poslodavaca i poreskih obveznika.

Zapadne sankcije, kojima kompanije obrazlažu svoje povlačenje iz Ruske Federacije, iz ugla Moskve nisu osnov za zaustavljanje rada.

„Prema našem zakonodavstvu, sankcije nisu osnov za zatvaranje aktivnosti. Morate isplatiti plate, platiti poreze. Ako samoinicijativno prestanete sa ovim, onda činite krivično delo. To se zove namerni bankrot“, objasnio je Hazin.

Rusija saoseća sa situacijom u kojoj se zapadne kompanije nalaze zbog sankcija. Dakle, njihova imovina u Ruskoj Federaciji se ne ekspropriše, već se uzima u eksterno upravljanje kako bi nastavili svoju privrednu delatnost.

Ako neke uvozne komponente ne mogu da se isporuče, novi menadžeri će pokušati da pronađu zamenu za njih – naveo je primer Hazin sa kapacitetima pogona Reno-Nisan, gde komponente mogu da zamene korejski auto-giganti.

„Logika je veoma jednostavna. Ako to uradite, mi vam oduzimamo kompaniju i počinjemo da upravljamo njom. Razumemo da ne zavisi sve od vas – rado biste nastavili sa svojim aktivnostima, ali se plašite. Zato vam oduzimamo kompaniju i ona nastavlja da radi sve dok ne sredite odnose sa tamošnjim vlastima ili ne prodate svoje akcije“, rekao je ekonomista.

Ruski pristup stranoj imovini u njenoj jurisdikciji potpuno je suprotan zapadnom, gde se imovina Ruske Federacije i njenih građana jednostavno zamrzava i ekspropriše. Hazin je to objasnio „divljaštvom“ Evropljana, podrivanje svih principa na kojima se zasnivao kolektivni Zapad i njegovi ideali (pre svega neprikosnovenost privatne svojine).

„Dozvolite mi da objasnim na jednostavan način. Rusija, današnja Rusija pod Putinovim vođstvom, je civilizovana zemlja. A Evropa je divlja zemlja“, rekao je Hazin na YouTube kanalu.

U aprilu je ukrajinska Rada usvojila zakon o nacionalizaciji ruske imovine u zemlji. Prema mišljenju stručnjaka, ruski odgovor će za Ukrajinu biti bolniji od bilo kakve koristi od ovog koraka.

Leave a Reply

Your email address will not be published.