Poslednja ruska ponuda stranim plaćenicima je istekla

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da se u Ukrajini bore 6.824 stranca iz 63 zemlje.

Prema podacima tog ministarstva, 1.035 stranih plaćenika je “uništeno”, dok je nekoliko hiljada njih ostalo i bori se na strani Volodimira Zelenskog. Takođe, 400 stranih boraca je u Marjiupolju gde, kako navodi rusko ministarstvo, nacionalisti i neonacistički borci odbijaju da se predaju.

Prema objavljenim podacima, najviše stranih boraca koji ratuju u Ukrajini je iz Poljske i to njih 1.717, dok je oko 1.500 došlo iz SAD, Kanade i Rumunije. Oko 300 je došlo iz Velike Britanije i Gruzije, dok su 193 stigla s teritorije Sirije, koja je pod kontrolom Turske.

Portparol ruskog ministarstva odbrane, general Igor Konašenkov, rekao je da je 1.035 stranih boraca stradalo od ruske vojske, a da je njih 912 pobeglo iz Ukrajine, što znači da je 4.877 aktivnih “slučajeva” stranih boraca na teritoriji Kijeva, Harkova, Odese, Nikolajeva i Marijupolja.

„Većina dolazi iz evropskih zemalja, kao i iz Kanade”, rekao je ruski general koji je dodao da je ruska vojska presrela njihovu komunikaciju koja se odvijala na šest različitih jezika.

Takođe, ruski general navodi i da je vojska Rusije ponudila svim stranim plaćenicima koji se bore u okolini železare Azovstal da polože oružje i da se predaju kao i da je to bila poslednja ponuda. “Rečeno im je da im je život zagarantovan, ako se predaju” dodao je Konašenkov.

“Ali nijedna takva predaja nije zabeležena, a pucnjava oko Azovstala se i dalje čuje. U slučaju daljeg otpora, svi će biti uništeni”, zaključio je on, a prenosi Raša tudej.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *