Gardijan: SAD sponzorišu nadogradnju britanskih vojnih bunkera za nove nuklearne bombe

Vašington sponzoriše program za nadogradnju skladišta u vojnim bazama širom Evrope, uključujući i Ujedinjeno Kraljevstvo, piše Gardijan, pozivajući se na američki odbrambeni budžet.

Stručnjaci sugerišu da Bajdenova administracija planira da tamo pošalje napredne atomske bombe B61 kako bi odvratila nuklearnu pretnju od Rusije.

Prema budžetu za odbranu SAD, britanski vojni bunkeri se nadograđuju kako bi posle 14 godina neaktivnosti mogli da prime američko nuklearno oružje, prenosi Gardijan.

Prema publikaciji, u budžetu za odbranu za 2023. koji je predstavila Bajdenova administracija, Velika Britanija je navedena na listi zemalja u kojima SAD finansiraju razvoj infrastrukture za skladišta „ specijalnog oružja “.

Na ovoj listi su i Belgija, Nemačka, Italija, Holandija i Turska – na njihovoj teritoriji Vašington je navodno locirao 100 atomskih bombi B61.

Budžetski plan navodi da NATO „ završava 13-godišnji program ulaganja u infrastrukturu vredan 384 miliona dolara “ za skladišta u ovim zemljama, što je omogućilo „ poboljšanja bezbednosnih mera, komunikacionih sistema i samih objekata “.

Hans Kristensen, direktor programa nuklearnih informacija u Federaciji američkih naučnika (FAS), prvi je primetio britansko skladište.

Prema njegovim pretpostavkama, reč je o vazdušnoj bazi Lekenhit, 100 km severoistočno od Londona, koja je pod kontrolom Amerikanaca.

Prema podacima FAS-a, devedesetih godina prošlog veka postojala su 33 podzemna skladišta u kojima je bilo uskladišteno 110 bombi B61. Godine 2008. SAD su odatle uklonile bombe B61, okončavši više od 50 godina korišćenja kao skladišta za američki nuklearni arsenal.

U to vreme, svet je bio pun nade u dalje razoružanje nuklearnih sila, ali sada, navodi se u članku, ovi optimistični planovi su poništeni ruskom vojnom operacijom u Ukrajini, Putinovom pretnjom da će upotrebiti nuklearno oružje protiv NATO-a.

Američke bombe B61 dobile su još jednu šansu zahvaljujući varijanti B61-12 opremljenoj sistemom upravljanja – njena masovna proizvodnja počinje u maju.

Kristensen sugeriše da se skladišni prostori u bazi Lejkenhit unapređuju kako bi se po potrebi smestile nadograđene bombe.

Istovremeno, Bajdenova administracija pazi da njene akcije ne dovedu do eskalacije napetosti: britanski list podseća da je nekoliko dana nakon početka specijalne operacije Putin najavio prebacivanje nuklearnih snaga u borbenu gotovost.

Time su SAD otkazale planirana ispitivanja interkontinentalnih balističkih raketa. Iz istog razloga, Kristensen sumnja da Vašington namerava da poveća nuklearni potencijal u Evropi: nove bombe će samo zameniti stare modele.

Istovremeno, prema naučniku, modernizacija vazdušne baze u Lejkenhitu je potrebna za veću fleksibilnost u prenosu nuklearnog naoružanja širom Evrope. On ističe da SAD žele da povećaju faktor odvraćanja Rusije, koja je unapredila sposobnost svojih krstarećih raketa. Stoga, prema Kristensenu, Vašington možda pokušava da pripremi što više vojnih objekata.

Izvršni direktor Udruženja za kontrolu naoružanja Deril Kimbal ocenio je da su nadogradnje skladišta u Velikoj Britaniji „ prvi znak da se SAD i NATO spremaju da se uključe u produženi i verovatno intenzivan sukob sa Putinovom Rusijom “.

Prema njegovim rečima, Bajdenova administracija bi trebalo da pruži neka pojašnjenja o vojnoj neophodnosti i ciljevima koje teži ponovnim slanjem nuklearnog oružja u Ujedinjeno Kraljevstvo, piše The Guardian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *